Analyseer je Facebook netwerk met Wolfram Alpha

Dit nieuwtje werd het afgelopen weekend al veelvuldig gedeeld op Twitter, maar voor wie het gemist heeft toch nog een korte recap: Wolfram Alpha is een tool waarmee je zelf op makkelijke wijze datavizualisaties kunt maken van allerhande gegevens. Sinds eind vorige week ook van je Facebook account. Op de site van Wolfram Alpha maak je in een paar seconden een account aan door je Facebook account te koppelen, daarna kan het analyseren direct beginnen.

Zo kom ik er achter dat 63% van mijn Facebook vrienden mannen zijn, 19% single is, 43% een relatie heeft en 40% getrouwd is. Mijn vrienden zijn tussen de 19 en 59 jaar oud, het merendeel is op dit moment 30 jaar oud. Populaire namen binnen mijn vriendengroep zijn Bas, Marco, Martijn, Vincent en Daan. Net als op mijn Linkedin profiel valt mijn netwerk te clusteren op basis van mijn verleden: Op een kaart onderscheiden zich 6 duidelijk afzonderlijke groepen mensen: Mijn studie in Schotland, stad van herkomst Tilburg, mijn familie, werk bij MTV en G-Star en als grootste de groep vrienden & vakgenoten in en om Amsterdam.

Elke parameter in de lijst met gegevens over mijn Facebook profiel is nog verder te finetunen. Zo kan ik bijvoorbeeld ook mijn netwerk visualiseren op geslacht, land, etc. Dat maakt dat Wolfram Alpha niet zomaar een snelle infographic tool is, de site kan absoluut worden gebruikt voor diepgravende analyses en onderzoek. Een aanrader dus voor elke social network antropoloog.