Ancestry.com knoopt on- en offline data aan elkaar voor complete familiegeschiedenis

Als kind had ik al eens een poging gewaagd: een sprong op de fiets en op naar het Stadsarchief van ‘s-Hertogenbosch om te kijken of ik iets van mijn familiegeschiedenis kon achterhalen. Eerder dit jaar deed ik een tweede poging. Vanaf de bank, gewapend met een iPad. Het zal je misschien verrassen, maar die tweede poging was vele malen succesvoller dan die eerste.

In mijn zoektocht maakte ik gebruik van de online stadsarchieven, WieWasWie en MyHeritage. Het is nog steeds puzzelen, maar op een druilerige middag kwamen we toch al een heel eind terug in de tijd. Het Amerikaanse Ancestry.com wil het doorzoeken van je familiegeschiedenis nu nog makkelijker maken. Een nieuwe techniek, waarbij het platform  op het eerste oog losstaande feiten analyseert en in context weet te plaatsen, mixt online, offline en menselijke input.

Het bedrijf lanceert daarom “Story View”, een optie waarbij gebruikers van de dienst ook kunnen zoeken door handgeschreven archieven om een completer beeld te krijgen van een familielid. Wanneer een gebruiker een familielid “tagged” in zo’n scan, wordt deze direct middels OCR verder uitgelezen en probeert het platform een uitgeschreven profiel van een alinea over de persoon te schrijven.

ancestry-story-view-summary

Op deze manier moeten individuele profielen van familieleden sneller gevonden kunnen worden, maar zijn ze ook nog eens makkelijker deelbaar. Uiteindelijke doel is het verwijderen van het label “nerdwerk” van dit soort speurwerk.

“Story View” wordt de komende maanden langzaam uitgerold onder leden van de dienst, aangezien de algoritmes van de dienst naar het schijnt een grote impact hebben op de hardware van Ancestry.com.