Ancestry wil je een persoonlijke afspeellijst op Spotify geven op basis van je DNA

spotify

Ancestry doet al jaren DNA-onderzoek voor mensen die meer willen weten over waar ze vandaan komen. Heb je bijvoorbeeld Duits of Engels bloed? De dienst vertelt je exact dat. Maar nu gaat het ook vertellen welke muziek bij jouw DNA past, meldt Quartz. Dit doet het in een samenwerking met Spotify.

Het idee is dat je je muzikale DNA te horen krijgt, op basis van je resultaten van AncestryDNA. Met die dienst ontdek je of je nog onbekende familieleden had in de wereld en waar je voorouders vandaan komen. Maar volgens CMO Vineet Mehra is het zoveel meer dan dat.

“Hoe helpen we mensen bij het ervaren van hun cultuur, in plaats van er alleen over te lezen. Muziek bleek een goede manier om dat te doen.” En dat is dus exact wat er gebeurd. Spotify en Ancestry hebben een eigen playlist-generator gemaakt, waar je de verschillende etniciteiten en regio’s van je voorouders in kunt vullen, op basis van je DNA-resultaten.

De generator kiest vervolgens diverse tracks die de cultuur van je voorouders representeren. Ben je dus van Chinese afkomst, dan krijg je bijvoorbeeld muziek van de klassieke muzikant Wu Fei op je afspeellijst. Ben je Spaans, dan hoor je misschien meer van de rockband Los Sírex.

Muzikale DNA

Heb je nog nooit een DNA-test gedaan? Geen probleem. Je kunt ook alleen met je Spotify-account ontdekken wat jouw muzikale DNA is. Dit is eigenlijk niets meer dan een analyse van de genres waar je vaak naar luistert.

Zo luister ik 25 procent van de tijd naar pop-punk, 25 procent naar pop-rock, 17 procent naar alternative metal, 17 procent naar post-grunge, 8 procent naar pop en 8 procent ska-punk.

Foto: Shutterstock.com