Anchor: Snapchat Stories, maar dan in audio

Anchor

Hoewel Anchor geen nieuwe app is, moeten we het er wel even over hebben. Een jaar geleden werd de eerste versie van de dienst gelanceerd, waarmee je korte stukjes audio van maximaal twee minuten kon opnemen. Iedereen kon vervolgens een eigen minuut aan jouw audio toevoegen. Leuk, maar een hit werd het nooit. Dat kan voor de tweede variant van de app echter anders zijn.

De nieuwe versie van Anchor is eigenlijk een soort Snapchat Stories, maar dan voor audio. Je neemt iets op en na 24 uur verdwijnt het weer. Een soort exclusief radiostation op het internet dus. Maar je kunt nu meer doen dan alleen maar korte stukjes geluid opnemen. Je kunt onder meer volledige liedjes toevoegen, professionele overgangen gebruiken en reacties van luisteraars krijgen. Oftewel: je krijgt interactie met je publiek.

Het voordeel van het feit dat je opname na 24 uur verdwijnt, is dat je aangemoedigd wordt om een onderwerp te kiezen. Daardoor zeg je dus niet waar je nu aan denkt, stelt medeoprichter Michael Migano aan The Verge. De onderwerpen die je kiest, kunnen ook weer voor nieuwe luisteraars zorgen. Binnen de app kun je namelijk naar diverse categorieën zoeken, bijvoorbeeld nieuws, technologie, muziek en humor. Is een fragment afgelopen, dan speelt de volgende automatisch af.

Anchor

Binnen Anchor vind je op de homepage updates van alle mensen en kanalen waar je op geabonneerd bent. Klik op een kanaal en de meest recente opname die je nog niet gehoord hebt wordt afgespeeld. Wil je hem skippen, dan klik je op de skip-knop. Ook kun je een fragment pauzeren.

Onder de kanalen die je kunt volgen zitten niet alleen mensen die dit als hobby doen. Ook professionele uitgevers als IGN, Gizmodo en The Outline hebben een kanaal gekregen. Anchor wil natuurlijk dat mensen als jij en ik ook gaan bijdragen aan het platform. Tegenover Techcrunch zegt Migano: “Mensen hebben iets wat ze willen vertellen, maar niet de middelen om dit met hun stem te doen.”

Maak een fragment

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je audio gaat maken. Klik op de rode plusknop onderaan het scherm en je kunt direct beginnen. Klik op de knop en sleep omhoog om op te nemen. Dit kun je echter ook doen door je telefoon bij je oor te houden, net alsof je aan het bellen bent.

Sleep je naar links, dan kun je met een aantal tools je audio verbeteren. Met Clips voeg je audio van bijvoorbeeld nieuwsuitzendingen en andere Anchor-gebruikers toe, waardoor je er op kunt reageren. Via Music voeg je een volledig nummer toe, al moet je als luisteraar wel een abonnement op Spotify of Apple Music hebben om het te horen. Ben je geen lid, dan hoor je slechts een stukje van het nummer.

Tof is dat je echt de interactie aan kunt gaan met je publiek. Via de functie call-ins kun je je luisteraars een reactie op laten nemen en die naar je toe laten sturen. Vind je de reactie leuk of interessant, dan kun je hem met een druk op de knop toevoegen aan je kanaal.

Om Anchor te gebruiken kun je de app gratis downloaden voor iOS en Android. Overigens kun je ook audio opnemen met een slimme assistent als Google Home of Amazon Alexa.