Android laat je bij sommige Google-diensten met je vingerafdruk inloggen

Android Q

We weten het inmiddels allemaal wel: een wachtwoord is vaak niet veilig. Veel mensen bedenken eenvoudige wachtwoorden, die snel te kraken zijn. Daarom kijken bedrijven steeds meer naar alternatieven, zoals de vingerafdrukscanner. Op Android is het gebruik van die inlogmethode weer verder uitgebreid.

Google laat je nu namelijk bij een aantal van zijn diensten op Chrome op Android inloggen met alleen je vingerafdruk, schrijft The Verge. Dit was al mogelijk bij het inloggen in apps, maar nog niet via de browser op je telefoon.

De functie is momenteel in te zetten om de wachtwoorden die Google voor je heeft opgeslagen te bekijken en aan te passen. In de toekomst wordt de functie voor meer Google- en Google Cloud-diensten beschikbaar.

Voordeel is natuurlijk dat je op deze manier geen wachtwoord hoeft te onthouden. Daarnaast wordt je vingerafdruk lokaal op je telefoon opgeslagen, dus hackers kunnen deze niet stelen door in te breken op de servers van een bedrijf. En een vingerafdruk is niet te stelen via bijvoorbeeld phishing.

Vingerafdruk gebruiken

De functie wordt in de komende dagen uitgerold naar alle telefoons met Android 7.0 of nieuwer. De functie kun je al uitproberen via passwords.google.com, mits je in de Chrome-browser zit. Daarin kun je de opgeslagen wachtwoorden beheren. Je moet je echter wel eerst verifiëren en dat kan nu dus met je vingerafdruk.

Foto: Shutterstock.com