De helft van alle Android-smartphones loopt een half jaar achter met veiligheidsupdates, of geeft helemaal geen informatie over beveiliging. Dat blijkt uit een inventarisatie van 182 smartphones door de Consumentenbond. Fabrikanten die smartphones met Android verkopen, zijn zelf verantwoordelijk voor de verspreiding van updates.
Met name Huawei, Wiko, Alcatel, LG, Sony en Motorola scoren slecht. Samsung en General Mobile scoren relatief beter, maar alleen de Google Pixel en Google Nexus zijn helemaal voorzien van de meest recente beveiligingsupdate. Het niet updaten van een smartphone brengt risico’s met zich mee. Kwaadwillenden kunnen misbruik maken van kwetsbaarheden en zo binnendringen tot de telefoon.
Gebruikers van Android-telefoons zijn vaak afhankelijk van smartphonefabrikanten. Pas als zij de nieuwste update beschikbaar maken, kan een klant zijn smartphone namelijk updaten. De Consumentenbond voert al twee jaar actie tegen fabrikanten die beveiligingsupdates te langzaam uitrollen.
Twee jaar
Ook kiezen fabrikanten er soms voor om het besturingssysteem van oude smartphones niet langer te updaten. Een nieuwe Android-versie is dan wel beschikbaar, maar omdat het toestel al oud is, verstuurt de fabrikant geen update naar het apparaat. Daardoor blijft de gebruiker hangen op een verouderde versie van Android.
De Consumentenbond wil dat fabrikanten twee jaar nadat een klant het toestel koopt, Android-updates blijven aanbieden. Ook wil de organisatie dat fabrikanten hun toestel na de introductie minimaal vier jaar met updates blijven ondersteunen. Nu is dat niet altijd het geval. Daardoor liggen er ook smartphones in de winkel die niet meer ondersteund worden. Die smartphones zijn dus al onveilig nog voordat de klant ze heeft gekocht.