Cozmo is een slimme speelgoedrobot die rechtstreeks uit Wall-E lijkt te komen

De kans is groot dat hij hét cadeau gaat worden tijdens de feestdagen: de speelgoedrobot Cozmo. Het robotje lijkt een klein beetje op een auto, omdat hij is ontwikkeld door Anki. Een bedrijf dat tot nu speelgoedauto’s maakte, die je kon bedienen via de app. Maar Cozmo is wel degelijk een robot, dat dankzij geavanceerde kunstmatige intelligentie ook daadwerkelijk emoties toont in zijn omgang met mensen.

Als je Cozmo ziet dan is de Pixar-film Wall-E het eerste waar je aan denkt. Qua uiterlijk lijkt het robotje namelijk veel op Wall-E. En zijn gezicht, dat wordt gevormd via blauwe ogen op een LCD-scherm, doet ontzettend veel denken aan de robot Eve uit dezelfde film. Dat is niet vreemd, want Anki huurde een voormalige animator van Pixar in om de gezichtsuitdrukkingen van Cozmo te animeren.

De speelgoedrobot heeft ingebouwde gezichtherkenningsalgoritmes. Daarmee herkent en onthoudt mensen. Hij leert mensen volgens de makers steeds beter kennen en leert hoe te reageren. Hij kent een aantal basisemoties waarmee hij kan reageren op mensen en situaties en kan deze ook mixen tot meer complexere emoties. Hij maakt graag grapjes, maar als je hem verveelt, wordt hij chagrijnig.

In tegenstelling tot veel andere speelgoedrobots praat Cozmo niet. Hij maakt wel geluiden om zijn emoties kracht bij te zetten.

Enthousiaste eerste reacties

Het voelt als leven in je eigen Pixar-film “In mijn ervaring met de robot, reageerde hij op een breed scala aan verschillende interacties op een unieke en vaak grappige manier”, schrijft Nick Statt van The Verge die hem probeerde. “Cozmo oppakken resulteert erin dat hij boos zijn hoofd schudt. Als hij geen zin heeft om een spelletje spelen, reageert hij op je vinger door te proberen deze te pakken met zijn armen. Als hij zich verveelt, speelt hij in zijn eentje een spelletje breakout op zijn scherm.”

Ook bij The Next Web zijn ze enthousiast. “Het is echt ontzettend leuk om Cozmo te spelen. Anki heeft zelfs met componisten samengewerkt om achtergrondmuziek te creëren die past bij de moment dat je met Cozmo interacteert, zoals de eerste keer dat hij je ontmoet en leert wie je bent of de eerste keer dat je samen een spelletje speelt. Het voelt als leven in je eigen Pixar-film.”

Anki Cozmo

Prijs en beschikbaarheid

Cozmo kan allerlei spelletjes met mensen spelen. En via een bijbehorende app komen er ook steeds weer nieuwe games beschikbaar. Voor sommige spelletjes zijn speciale Power Cubes nodig. Hiervan worden er drie meegeleverd. Met zijn armen kan hij deze optillen en verplaatsen.

De accu van de Cozmo gaat ongeveer twee uur mee. Hij is vanaf oktober te koop voor 180 dollar, maar kost hij als je hem nu al bestelt slechts 160 dollar. In eerste instantie komt hij enkel in de VS op de markt. Mocht je hem dus nu al willen aanschaffen dan zul je hem dus bij een kennis in de VS moeten laten bezorgen of moeten laten doorsturen via een doorstuurdienst.