Anti-drone-geweer kan drones op 19 kilometer afstand uit de lucht halen

Voor velen van ons zijn drones ontzettend leuk speelgoed, maar diverse instanties zijn er minder blij mee. Drones kunnen tegen vliegtuigen aankomen, vliegen op plekken waar ze dat niet mogen en ingezet worden voor gevaarlijkere doelen dan pleziervluchtjes. Om die reden worden er dan ook tal van manieren gezocht (en gevonden) om drones van een afstand naar beneden te halen. Bijvoorbeeld een anti-drone-geweer van DroneShield, schrijft Engadget.

De DroneGun van DroneShield is een stoorzender die de communicatie van drones, zoals GPS, blokkeert. Bijzonder is dat het apparaat dit kan vanaf een afstand van ruim negentien kilometer. Wordt je drone geraakt, dan wordt deze gedwongen om te landen of terug te keren naar waar hij vandaan kwam. De DroneGun is met een gewicht van 5 kilo misschien niet heel licht, maar wel draagbaar genoeg om door een persoon gebruikt te worden. Daarnaast heb je geen technische training nodig, waardoor iedereen hem kan gebruiken.

De vraag is echter of we de DroneGun ooit echt in actie gaan zien. De Amerikaanse organisatie FCC heeft nog geen certificaat uitgegeven, waardoor het niet legaal is om er een te gebruiken in de Verenigde Staten. Het doet wat dat betreft een beetje denken aan smartphone-jammers, waarmee je het mobiele netwerk kunt verstoren. Deze zijn ook illegaal.