Datalek webwinkel ANWB: informatie van 95.000 klanten op straat

Door een datalek bij de webwinkel van de ANWB zijn de adresgegevens van 95.000 klanten op straat komen te liggen. Dat meldt NU.nl. Het lek is inmiddels gedicht.

Onder meer de namen, adressen, telefoonnummers, betaalvoorkeuren en e-mailadressen van 87.000 klanten waren door het lek inzichtelijk. Ook zijn er gegevens uit een database met 45.000 e-mailaderssen gelekt. De ANWB zegt zelf dat er in totaal 95.000 mensen zijn getroffen. Sommige mailadressen stonden namelijk in beide databases. De getroffen klanten zijn per e-mail geïnformeerd.

Menselijke fout

Volgens een woordvoerder is het lek veroorzaakt door een menselijke fout. Een filter zou niet correct zijn ingesteld door een leverancier van webshopsoftware. Op 21 september was de bond al op de hoogte van het lek, maar klanten zijn vandaag pas geïnformeerd. De organisatie wilde de gelekte informatie die in Google terecht was gekomen eerst verwijderen, voor ze de fout naar buiten brachten.

De bond benadrukt dat er geen bankgegevens, creditcardgegevens of inlogdata naar buiten zijn gekomen. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat sinds 2016 verplicht is.