ANWB waarschuwt voor autofabrikanten die te veel data verzamelen

Autofabrikanten verzamelen onopgemerkt veel meer data in hun auto’s dan de bestuurder zich vaak realiseert, zo waarschuwt de ANWB. Dat zou blijken uit een recent onderzoek van de belangenorganisatie in samenwerking met hun Europese collega’s, verbonden in de FIA.

Onze trouwe vierwieler, met zijn versnellingspook en PK’s, verandert steeds meer in een computer op wielen. Onder het mom van veiligheid en inzicht leidt dit ook tot toenemende dataverzameling door autofabrikanten, zoals rijgedrag of het analyseren van onderdelen. Maar de meeste fabrikanten gaan volgens de ANWB zelfs nog een stap verder.

Uit het rapport van de FIA zou blijken dat sommige auto’s ook snelheden, remgedrag, bestemmingen en zelfs bezochte parkeerplaatsen opslaat. “Ook telefoonnummers, e-mailadressen en foto’s van de mobiele telefoon van de bestuurder worden verzameld op de harde schijf van de auto”, zo stelt de ANWB in hun statement.

Volgens de belangenvereniging vindt 94% van de automobilisten in ons land het belangrijk dat er specifieke regelgeving komt die de automobilist en zijn privacy beschermt. Ook in andere Europese landen zou dit onderwerp steeds meer spelen. De ANWB wil zich in ons land hard gaan maken voor deze aangepaste regelgevingen.

Meer informatie over dataverzameling door je auto in onderstaande video: