App waarmee je de wereld in dezelfde kleuren als Vincent van Gogh ziet

Er wordt al jarenlang gespeculeerd dat één van de grootste Nederlandse kunstenaars ooit, Vincent van Gogh, in weze kleurenblind was. Natuurlijk zijn zijn extreem kleurrijke schilderijen die hij met name in Frankrijk maakte de directe aanleiding voor die speculatie maar een Japanse wetenschapper ontdekte recent een nog duidelijker verband.

Tijdens een tentoonstelling van Van Gogh’s werken in Hokkaido werden zijn schilderijen in dusdanige lichtomstandigheden geplaatst, dat het effect van kleurenblindheid werd nagebootst. Het viel Kazunori Asad direct op dat de werken op deze manier ineens qua kleur en belijning ineens veel dichter bij de werkelijkheid leken te liggen dan in normale lichtomstandigheden.

Uit zijn praktijkonderzoek maakt de professor op dat Van Gogh wel haast aan kleurenblindheid moet hebben geleden, en hij ontwikkelde een app om het effect daarvan voor mensen met normaal zicht te simuleren. Na een render door zijn chromatic vision simulator (iOs & Android) valt op dat van Gogh’s werken inderdaad ineens een stuk minder felgekleurd zijn, en met de name roodtinten worden geneutraliseerd.