Waarom nog een batterij gebruiken, als je eigen lichaam genoeg energie afgeeft? Dat is het principe achter een slimme pleister die onderzoekers van North Carolina State University hebben ontwikkeld. Plak hem op je arm en hij zet je lichaamswarmte om naar elektriciteit, die vervolgens door wearables kan worden gebruikt.
Het idee achter zo’n lichaamsgenerator is natuurlijk niet nieuw, maar volgens de onderzoekers is die van hun wel een stuk efficiënter. Er was nog niet eerder een dergelijke technologie van deze gewichtsklasse, die zoveel stroom weet te maken: zo’n 20 microwatt per vierkante centimeter Daarnaast is hij buigbaar, waardoor hij op verschillende plekken op het lichaam bevestigd kan worden.
De pleister bestaat uit hittegeleidend materiaal op de huid, dat de volledige warmte verspreid. Daar bovenop zit een polymeerlaag die voorkomt dat de warme het apparaat ontsnapt. Hierdoor wordt alle hitte geconcentreerd naar de generator gebracht, die de warmte omzet in elektrische energie.
Op dit moment is er slechts een prototype – we moeten nog zien wanneer de gadget in de praktijk gebruikt kan worden. Bedenker Haywood Hunter heeft echter al een shirt gedemonstreerd dat bij het fietsen al best wat stroom weet op te wekken. Hij ziet verder toepassingen in gezondheidswearables die bijvoorbeeld continu het hart monitoren. Nu bevatten die accu’s die moeten worden opgeladen, maar dat is natuurlijk onhandig. Lichaamswarmte kan zorgen voor genoeg energie om zo’n apparaatje oneindig te laten werken.