Appen op de fiets? Met app Safe Lock van KPN en VVN kan dat niet meer

Appen terwijl je fiets, het is alles behalve veilig. Veel jongeren (en volwassenen) doen het echter toch. Om dat te voorkomen brengen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en KPN aan het einde van het jaar een speciale app op de markt, schrijft NOS. Safe Lock kan verder ook je fiets van het slot halen.

Zodra je fiets van het slot gehaald is, zorgt de app er voor dat je alleen nog 112 kan bellen met je smartphone. Dit doet Safe Lock door een signaal naar het KPN-netwerk te sturen.

Veiligheid

Volgens onderzoek van Alpha.One in opdracht van KPN is een maatregel als deze belangrijk. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar blijken namelijk afgeleid te worden van geluiden en signalen van apps als SnapChat, WhatsApp en Instagram. Dit werd gemeten door elektroden op het hoofd van een jongere te plaatsen en de geluiden af te spelen.

Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland, zegt dat het gebruik van een smartphone op de fiets leidt tot een toename van het aantal verkeersslachtoffers. Dit zou met name onder jonge kinderen en tieners zijn. “Verbieden alleen helpt niet, het bieden van een goede oplossing wel.”

Mocht je de app willen gebruiken, dan moet je wel flink in de buidel tasten. Het kost namelijk rond de 100 euro. De app is eind dit jaar in eerste instantie alleen voor Android-toestellen beschikbaar.