Apple verwijdert apps uit Iraanse App Store vanwege sancties Verenigde Staten

Apple is fanatiek bezig om apps van Iraanse ontwikkelaars uit zijn App Stores te verwijderen. Het techbedrijf doet dat omdat de Verenigde Staten sancties hebben opgelegd tegen Iran. Dat meldt The New York Times. Ook iPhones mogen vanwege de sancties in Iran officieel niet verkocht worden, maar smokkelaars weten de smartphones toch het land binnen te krijgen.

Vanwege het verbod heeft het land ook geen lokale App Store. Desondanks maken Iraanse ontwikkelaars apps gericht op de Iraanse markt, die ze via buitenlandse App Stores aanbieden. Zij hebben nu een brief ontvangen waarin Apple het verwijderen van de apps toegelicht, ingezien door The New York Times. Een woordvoerder van Apple bevestigde tegen de krant de authenticiteit van de brief, maar wilde geen toelichting geven.

“We hebben zo hard gewerkt en moeten altijd vechten, en nu dit”, zegt een van de getroffen app-ontwikkelaars tegen The New York Times. “Niemand met een iPhone kan een van deze populaire apps nog downloaden. Stel je voor dat je in de Verenigde Staten geen Uber meer op je telefoon kan krijgen.”

Betaalmethode

Apple heeft Iraanse app-ontwikkelaars ook verzocht om betaalmethoden uit hun apps te verwijderen, schrijft The New York Times. Op die manier wil het bedrijf voorkomen dat geld uit Iran de Verenigde Staten binnenkomt, wat in strijd is met de sancties. Daarom maken veel apps nu gebruik van Shaparak, een intern online betaalsysteem van Iran.