Apple-baas Tim Cook belooft een ‘grote innovatie’ in de volgende iPhone

Het ritme van de iPhone-releases is al een aantal jaren hetzelfde. Elk najaar brengt Apple een nieuw toestel op de markt: het ene jaar met een nieuw design, het andere jaar een kleinere upgrade – het zogenaamde S-model. Dit jaar zou er dus weer een compleet nieuwe iPhone moeten komen, maar als we de geruchten tot nu toe mogen geloven komen de echte spannende vernieuwingen pas in 2017.

Als dat tot gevolg zou hebben de iPhone die na de zomer uitkomt matig wordt verkocht, is dat slechts nieuws voor Apple. Het afgelopen kwartaal groeide de iPhone-verkoop voor het eerste sinds de introductie niet met een bijbehorende daling van Apple’s omzet tot gevolg. En ook voor komende kwartaal wordt een omzetdaling verwacht. Het zorgt voor een daling van de waarde van de aandelen van Apple.

Grote innovaties

Gelukkig is er CEO Tim Cook die bereid is om uit te leggen dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken. Hij schoof gisteren aan bij CNBC om eventueel onrust bij belegger weg te nemen. Hij gaf aan nog genoeg groeimogelijkheden te zien in China en India, maar misschien nog wel spannender: hij kondigde grote innovaties aan in de volgende iPhone. Iets wat dus haaks staat op de geruchten tot nu toe.

“We hebben grote innovaties in de pijplijn. Nieuwe iPhones die er voor gaan zorgen dat jij en andere mensen die nu al iPhones gebruiken, willen upgraden”, zei Cook tegen journalist Jim Cramer. “We gaan je dingen geven waar je niet zonder kan; waarvan je nu nog niet weet dat je ze nodig hebt. Je zal terugkijken en je afvragen hoe je ooit zonder hebt geleefd.”

Maar wat we precies kunnen verwachten is afwachten, want Cook werd uiteraard niet concreet. Apple staat er om bekend altijd dit soort overdreven marketingtaal te gebruiken, ook bij relatief kleine vernieuwingen.

Apple WatchApple Watch

Cook ging ook even kort in de op de Apple Watch. Hij benadrukte dat hij verwacht dat die op termijn een groot succes zal worden. “Kijk naar de iPod, dat was ook niet direct een succes, maar als je nu terugkijkt wel. Ik denk dat mensen over een aantal jaar zullen denken: hoe haalde ik het in mijn hoofd om dit horloge niet te dragen?”

Op 13 juni begint de WWDC. Cook zal dan weer een keynote verzorgen en hoogstwaarschijnlijk nieuwe software en diensten onthullen. Of we dan ook nieuwe producten gaan zien is afwachten. Het kan zomaar zijn dat we daarvoor moeten wachten tot het najaar.