Apple brengt iOS 9 uit: vanaf nu heeft Apple een zoekmachine

Apple heeft zojuist iOS 9 uitgebracht en dat betekent dat iedereen met een iPhone 4S of nieuwer en/of met iPad 2 of nieuwer zijn toestel kan updaten. iOS 9 brengt technische verbeteringen met zich mee, waardoor je accu minder snel leeg zou moeten gaan en apps minder ruimte innemen. Daarnaast is bijvoorbeeld de Notities-app helemaal vernieuwd en wordt multitasking voor de iPads geïntroduceerd. Maar de echte slimmigheden zit in de verbeteringen van Siri en de eigen zoekmachine die Apple met iOS 9 lanceert.

Een eigen zoekmachine?! Het is geen Google of Bing, maar voortaan zoekt de Spotlight-zoekfunctie in iOS niet alleen naar bijvoorbeeld apps, mails en contacten, maar ook naar content binnen apps. Ontwikkelaars kunnen zelf content in de zoekdatabase toevoegen. Zo zou een recepten-app alle recepten beschikbaar kunnen maken via de zoekfunctie. Klik je op een zoekresultaat dan opent de app.

Maar Apple gaat verder: ontwikkelaars kunnen ook wenpagina’s laten indexeren en op die manier hun content beschikbaar maken bij mensen die een app (nog) niet hebben geïnstalleerd. De impact van deze mogelijkheden is voor een groot deel afhankelijk van wat ontwikkelaars er mee doen en of gebruikers het gaan gebruiken. Dat gaan we de komende maanden dus zien.

Siri wordt ook onderdeel van de nieuwe zoekfunctie en geeft je direct de informatie waar je naar zoekt (bijv. het weer, een aandelenkoers of sportuitslagen), vergelijkbaar met wat Google al enkele jaren doet met Google Now. Daarnaast wordt Siri proactief, waardoor je iPhone bijvoorbeeld gaat vertellen wanneer je moet vertrekken om op tijd op een afspraak te komen. Of automatisch een vlucht in je agenda zet als je een vliegticket in je mail ontvangt. Belt een onbekend nummer je, dan zoekt Siri in je mailbox naar een naam bij dit nummer.

ios-9-bekendmakingen

De update naar iOS 9 komt voor gebruikers vanzelf beschikbaar in de Instellingen-applicatie van iOS. Het kan zijn dat hij niet meteen zichtbaar is of dat het downloaden van de update vanavond door de drukte erg lang duurt. iCulture heeft een mooi overzicht gemaakt van wat je verder moet weten.

Er stond voor vanavond ook een update gepland voor de Apple Watch, waar we vanochtend nog over schreven, maar deze is uitgesteld. watchOS 2 zou namelijk nog een bug bevatten die op het laatste moment is ontdekt.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant

Dit zijn de 6 belangrijkste nieuwe functies in iOS 9
iOS 9 lost wifi-irritaties op, verbindt met 4G bij slechte ontvangst
Siri herkent je op basis van je stem in iOS 9
Adverteerders zien in iOS 9 niet meer welke apps je hebt
Apple komt met 3D Touch in iPhone 6S en iPhone 6S plus