Apple bewaarde browsergeschiedenis Safari maandenlang in iCloud

iCloud Drive

Als je je browsergeschiedenis verwijderde uit Safari bleef hij toch nog maandenlang opgeslagen in iCloud. Dat ontdekte het Russische bedrijf Elcomsoft, meldt Forbes. Het probleem is inmiddels opgelost door Apple.

Volgens Elcomsoft kwam het bedrijf het probleem per ongeluk op het spoor dankzij een tool die gegevens uit Safari analyseert. Daarbij doken pagina’s op van meer dan een jaar oud die stonden aangemerkt als verwijderd, maar dus niet echt weg waren. Het aantal keer dat een pagina is bezocht en het moment van verwijderen waren ook terug te halen.

iOS en Mac

Het probleem deed zich zowel voor in Safari op iOS, als op de Mac. Het komt namelijk voort uit het feit dat iCloud wordt gebruikt om je browsergeschiedenis tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Echter: tegenwoordig versleutelt Apple deze data op iOS dus kon Elcomsoft niet meer zien welke sites er waren bezocht.

Hoe het bedrijf precies te werk is gegaan heeft het niet bekend gemaakt. Wat wel duidelijk is, is dat er toegang nodig was tot iemands iCloud-account om de surfgeschiedenis op te vragen. De data lag dus niet op straat, maar werd enkel langer bewaard dan de bedoeling was.

Nadat Elcomsoft het probleem bij Apple heeft gemeld, is het opgelost. Nu worden alle gegevens die ouder zijn dan twee weken automatisch gewist.