‘Apple en filmstudio’s kunnen het niet eens worden over prijs 4K-films’

Apple heeft flink wat moeite om het met Amerikaanse filmstudio’s eens te worden over de prijs van 4K-films op de nieuwe Apple TV. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De fabrikant van de settopbox wil dat films maximaal 20 dollar gaan kosten, filmstudio’s zien liever 25 of 30 dollar per film.

Volgens geruchten wil Apple zijn nieuwe settopbox met 4K-ondersteuning volgende maand aan gaan kondigen. Maar dan moeten er wel films zijn die de resolutie ondersteunen. Om die reden is het bedrijf in gesprek met filmstudio’s. De studio’s zouden de controle over hun eigen prijzen willen houden. “Ik zou ook niet aan Apple vertellen wat ze voor hun iPads moeten vragen”, aldus een bron binnen een studio.

iTunes

De situatie laat je terugdenken aan de start van iTunes. Steve Jobs zei toen dat liedjes maximaal een dollar per stuk mochten kosten. Albums moesten voor 10 dollar aan de man worden gebracht. Maar toen waren het de platenlabels die hogere prijzen eisten. Jobs wist het echter voor elkaar te krijgen om zijn gewenste prijzen af te dwingen.

Voordeel voor Apple was toen dat labels in zwaar weer verkeerden. Piraterij had toen hoogtijdagen en een populair legaal alternatief was er niet echt. iTunes kon dat alternatief worden. En kiezen tussen een dollar per nummer of helemaal niets is natuurlijk vrij eenvoudig.

Kijken we naar de huidige markt voor 4K-films, dan zien we dat die vrij klein is. Nu zijn er wel streamingdiensten – bijvoorbeeld Netflix – die dit soort films en series aanbieden, maar de losse verkoop stelt nog weinig voor.

Geen reactie

Apple zelf heeft nog niets gezegd over het gerucht. Er zijn zelfs nog geen officiële uitnodigingen verstuurd voor het evenement dat op 12 september plaats zou vinden. Op die dag zouden er ook nieuwe iPhones en een nieuwe Apple Watch aangekondigd worden.