Apple en Google vragen Obama om justitie toegang tot versleutelde data te ontzeggen

Techgiganten Apple en Google, gesteund door nog eens 14o bedrijven en databeveiligingsexperts, hebben de Amerikaanse president middels een brief gevraagd om politie en justitie de toegang tot versleutelde data te ontzeggen.

De brief is een reactie op een wetsvoorstel dat binnenkort besproken wordt. In dat nieuwe wetsvoorstel krijgen politie en justitie vrij toegang tot smartphones en andere communicatiemiddelen, ook wanneer de data op deze apparaten die versleuteld is.

Het wetsvoorstel  komt op zijn beurt weer als antwoord op de stappen die Google en Apple vorig jaar hebben gemaakt om hun klanten beter te beveiligen tegen meeluisteren door overheidsorganisaties als de NSA. Diverse overheidsinstanties waarschuwen nu dat ‘de publieke veiligheid niet kan worden gegarandeerd’ nu er niet meer meegeluisterd kan worden.

In de brief, die later vandaag verstuurd word maar al in handen kwam van de Washington Post, vraagt een team van tech bedrijven aan de president om op te komen voor de privacy van hun gebruikers.

“Sterke versleuteling is de hoeksteen van de beveiliging van de moderne informatie economie”, zo stelt de brief – die door 140 bedrijven, personen en stichtingen is ondertekend.