Apple gaat verwijderverzoeken voor apps vanuit de overheid openbaar maken

iPhone X Apple, iPhones

Overheden vragen Apple nog wel eens om apps uit zijn App Store te verwijderen. De betreffende app zou dan in strijd zijn met de wet- of regelgeving in een land Het bedrijf heeft nu aangekondigd om die verwijderverzoeken bij te houden en openbaar te maken. Dat meldt NU.nl.

Het eerste rapport zal over ongeveer een jaar verschijnen. In dat rapport worden de verwijderverzoeken van het tweede half jaar van 2018 verschijnen.

Transparantierapport

Apple maakt al langer transparantierapporten openbaar. Daarin staat hoe vaak overheden informatie over apparaten en iTunes- of iCloud-accounts opvroeg.

Volgens het laatste transparantierapport vroeg de Nederlandse overheid in 2017 informatie van 269 apparaten op. Daarbij gaat het om onder meer informatie over de eigenaar. Het bedrijf gaf de opgevraagde informatie in 40 gevallen.

Ook werden gegevens van iTunes- of iCloud-accounts opgevraagd door onze overheid. In 2017 ging het om 34 accounts. Daarbij gaat het om onder meer de naam en het adres van de eigenaar. Apple verstrekte die informatie in 27 gevallen. Het bedrijf overhandigde echter geen inhoud van de accounts, zoals opgeslagen foto’s, e-mails en backups.