Apple, geef me mijn gezondheidsdata terug! #freeourhealthdata

Een half jaar aan hartslagmetingen, bewegingsdata, hardlooptrainingen; ik ben het allemaal kwijt. En waarom? De data was verzameld door mijn Apple Watch en zat daardoor in het Health-platform van Apple. Opgesloten. Letterlijk. En inmiddels is de data weg, kwijt, verloren. En daar baal ik van.

Hoe zit dat? Apple verzamelt allemaal superhandige informatie met de sensoren van de Apple Watch. Het meet mijn rusthartslag, het aantal stappen dat ik zet, hoeveel calorieën ik verbrand etc. Data die ook op langere termijn interessant is. Maar misschien nog wel belangrijker: data die van mij is. Hij gaat over mij, over mijn levensstijl en gezondheid. Heel veel persoonlijker kan het niet.

Privacy

Die data wordt opgeslagen op mijn iPhone en is daar beschikbaar via Apple’s eigen apps Health (Gezondheid) en Activity (Activiteit). Inclusief mooie grafiekjes en alles. Omdat het om hele persoonlijke data gaat, slaat Apple de gegevens niet integraal op in iCloud. Niet eens uit veiligheidsoverwegingen, gok ik, maar omdat ze dan kunnen zeggen dat ze dit soort data niet opslaan en dus geen inbreuk maken op mijn privacy. Dit is een ongelofelijk belangrijk element in Apple’s huidige marktpositionering.

Privacy bestaat ook uit toegang tot mijn data Ik zou het persoonlijk wel handig vinden als de data wel in de cloud werd opgeslagen en daardoor ook beschikbaar was op mijn computer of iPad, maar op zich kan ik prima leven met die lokale data. Alleen dat zou ik wel willen dat ik die data op de één of andere manier uit het Health-platform van Apple kan halen, zodat ik er zelf iets mee kan doen of hem te back-uppen. Privacy bestaat in mijn ogen niet alleen uit anderen die niet bij mijn data kunnen, maar ook uit de toegang tot die data (mijn data!) door mijzelf. Apple zegt A, maar geen B.

En het wordt nog mooier: de data zit zo opgesloten dat je hem niet los kunt overzetten naar een nieuwe iPhone. Hij zit dus echt letterlijk opgesloten in je iPhone.

health_hero

Overzetten

Er is één manier om de data over te zetten: via een versleutelde backup van je hele telefoon in iTunes in iCloud. Als je zo’n reservekopie van je telefoon maakt en die op een andere telefoon plaatst, wordt je Health-data meegenomen. Er is dus een oplossing om de data te verhuizen (al zit hij dan nog steeds opgesloten in het Health-platform op mijn nieuwe iPhone). Maar uiteraard zit ook daar een plottwist in dit zenuwslopende verhaal.

De reservekopie van mijn iPhone ging namelijk al zo’n 4 jaar mee. Van toestel naar toestel. En in de Apple Store kreeg ik het advies om een keer opnieuw te starten, omdat er wat issues waren gedetecteerd met de software op mijn iPhone. Eens in de zoveel tijd beginnen met een schone lei is bij computers en telefoons natuurlijk ook geen gek idee. Maar mijn lei werd daardoor wel iets te schoon.

Apple dwong metautomatisch om afscheid te nemen van mijn Health-data. Met het wissen van mijn oude iPhone is de data voorgoed verdwenen. Er is een stukje van mijn leven weg, zo voelt het.

Achteraf blijkt er inmiddels een externe tool in elkaar te zijn gesleuteld om de data toch over te zetten, maar die kwam voor mij te laat. Daar komt bij dat Apple dit gewoon zelf zou moeten regelen.

Fitbit

Van de jaren voordat ik mijn Apple Watch in gebruik nam, heb ik mijn data nog wel. Nou ja, hebben… Ik gebruikte destijds een Fitbit en de data is daarom netjes opgeslagen in de Fitbit-cloud. Hij zit daar net zo opgesloten als de data in Apple’s Health-app, maar hij blijft daar in ieder geval gewoon zitten en is nog toegankelijk.

Maar ook voor Fitbit geldt uiteindelijk dat ze me eigenlijk gewoon mijn data zouden moeten teruggeven. Zodat ik het opslaan waar ik zelf wil en er mee kan dan doen wat ik wil. Daar heb ik recht op.

#freeourhealthdata