Apple geeft Apple Watch eigen App Store en nieuwe gezondheidsfuncties

Apple Watch, watchOS 6

Apple heeft zijn Apple Watch een stukje onafhankelijker gemaakt met watchOS 6, dat het gisteren tijdens WWDC onthulde. Het besturingssysteem voor het slimme horloge bevat namelijk zijn eigen App Store, waardoor je geen iPhone meer nodig hebt om apps te installeren. Ook zijn er updates voor gezondheid en fitness.

Het is voor het eerst dat de App Store direct beschikbaar wordt op het horloge van Apple. Je kunt daarmee apps van andere aanbieders installeren, apps zoeken met behulp van Siri, de dicteerfunctie of Scribble, en productpagina’s van apps bekijken die speciaal voor het scherm op de Watch zijn ontworpen.

Ook is het voor ontwikkelaars mogelijk om apps te maken die zelfstandig op de Apple Watch werken, zonder dat hier een iOS-app voor vereist is.

Ook heeft Apple nieuwe dynamische wijzerplaten en aanpassingsmogelijkheden voor meer personalisatie en toegang tot favoriete apps, contactgegevens en informatie toegevoegd. De nieuwe wijzerplaten zijn onder meer Modular Compact, Solar Dial, California, Gradient en Numerals.

watchOS 6, Apple

Gezondheid

Ook heeft Apple weer veel aandacht besteed aan gezondheid en fitness. Zo is er een nieuwe Cycle Tracking-app, waarin vrouwen de belangrijke informatie over hun menstruatiecyclus vast kunnen leggen. De app toont wanneer de volgende menstruatie komt en wanneer je het vruchtbaarst bent. Ook kun je in een dagelijks logboek informatie over je cyclus toevoegen.

Apple richt zich daarnaast op je gehoor. In de Noise-app krijg je nu inzicht in het geluidsniveau bij bijvoorbeeld concerten en sportevenementen. Loop je risico op gehoorbeschadiging, dan weet je dit direct. De decibelmeter van de app reageert namelijk direct als het geluidsniveau verandert. Komt het geluid boven de 90 decibel uit, dan kun je een melding krijgen.

Ook is er een nieuw tabblad genaamd Trends in de Activiteit-app op de iPhone, waar je nu een beeld krijgt van je vorderingen op de lange termijn. In dit tabblad zie je hoe de belangrijkste cijfers zich ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal actieve calorieën, trainingsminuten en je wandeltempo. Heb je in de afgelopen 90 dagen minder bewogen in vergelijking met de laatste 365 dagen, dan krijg je extra coaching om weer meer te bewegen.

Nieuwe bandjes

Apple maakt tot slot nieuwe sportbandjes beschikbaar. Het gaat om de kleuren Kanariegeel, Pitaja en Korenbloemblauw. Ook is er een Pride Edition geweven sportbandje, waarvan een deel van de opbrengst gedoneerd wordt aan diverse LGBTQ-organisaties. Het gaat om Encircle, Gender Spectrum, GLSEN, ILGA, PFLAG, het National Center for Transgender Equality en The Trevor Project.

Apple Watch bandje

Apple heeft een preview van watchOS 6 voor ontwikkelaars beschikbaar gemaakt. Deze herfst verschijnt de update voor Apple Watch Series 1 of nieuwer, die gekoppeld zijn aan iPhone 6s of nieuwer met iOS 13 of hoger. De nieuwe bandjes zijn nu al te koop.