Apple haalt kennis weg bij Nike: komt de iShoe er dan toch?

Het was Engadget die er afgelopen vrijdag als eerste intuinde:Apple neemt topdesigner Nike+ FuelBand in dienst”. Dat ging al snel, heel snel, de wereld rond. Dat Ben Shaffer in de praktijk verantwoordelijk was voor het ontwerp van schoenen werd even vergeten, laat staan dat men stil stond bij de reden waarom de designer de overstap maakt. Zou de iShoe er dan toch komen?

Eind 2009 verschenen daar ineens de eerste afbeeldingen. Apple had al in 2008 een aantal patentaanvragen gedaan, waarvan de meest opvallende een patent was voor een slimme schoen, die de drager een seintje geeft wanneer hij versleten is.

apple-smart-shoes

“Het Internet vergeet nooit”, maar is soms wel wat verstrooid, want begin dit jaar doken we er met zijn allen nog eens bovenop: zelfde plaatjes, zelfde patent met minimale aanpassingen. En zelfs dezelfde kritische noot.

Terug naar vorige week, toen bekend werd dat Nike’s designer Ben Shaffer de overstap zou gaan maken van de sportgigant naar ‘s-werelds grootste merk. Bij Nike was Shaffer geenzins betrokken bij het FuelBand project, maar was hij verantwoordelijk voor innovaties als de Nike FlyKnit schoen.

Met het oog op de geruchten rond de iWatch en de overstap van Shaffer’s (part-time) collega Jay Blahnik naar Cupertino was de kortste klap om aan te nemen dat ook Shaffer aan Apple’s horloge gaat werken, maar dan zou je het grotere plaatje over het hoofd zien.

De overstap van Shaffer benadrukt nog maar eens de verplaatsende focus van hardwaregiganten naar wearable technology. Want hoewel men bij Apple vast wel weet hoe ze een Macbook of iPhone in elkaar moeten zetten, vergt de volgende technologische revolutie hele andere talenten en inzichten.

Bij Apple lijken er ze er in ieder geval van overtuigd te zijn dat de volgende stap met recht “personal computing” mag worden genoemd en lijkt “beweging / activiteit” – dankzij de overname van Blahnik en Shaffer – een prominente plek in het gedachtegoed in te nemen.

Komt de iShoe er dan toch? Twijfelachtig, want de vraag blijft of Apple zich daadwerkelijk wil gaan bezighouden met het fabriceren van schoenen.

Kunnen we in de toekomst een (soort van) slimme schoen verwachten? Sure ding. Maar laten we beginnen met iets kleins, iets als een horloge bijvoorbeeld.