Apple haalt Secret uit App Store na uitspraak rechter

In navolging van een uitspraak van de rechter heeft Apple het anonieme sociale netwerk Secret uit de Braziliaanse App Store gehaald. Of Apple de app ook op afstand van smartphones heeft verwijderd is onbekend.

Volgens diverse bronnen uit het Zuid-Amerikaanse land is de app van Secret niet meer te downloaden vanuit de App Store. Aangezien Apple nog geen officiële reactie heeft gegeven, is het nog onduidelijk of het om een definitieve verwijdering gaat, of dat we te maken hebben met een ‘hikje’ in de online winkel.

Zowel Apple als Google kregen afgelopen woensdag de opdracht om de app van het anonieme sociale netwerk Secret uit hun app stores te halen. Daarnaast moesten reeds geïnstalleerde apps op afstand worden verwijderd van smartphones.

Ook Microsoft kreeg te maken met de Braziliaanse rechter, zij kregen de opdracht om Cryptic, een client voor Secret, te verwijderen.

Hoewel de uitspraak wellicht wat ver-van-je-bed lijkt, is het een interessante ontwikkeling om te volgen. De uitspraak is immers het gevolg van een stevige anti-cyberpesten lobby in het Zuid-Amerikaanse land.

Openbaar aanklager Marcelo Zenker bracht de zaak aan het rollen door te stellen dat apps als Secret haaks staan op een belangrijk artikel in de grondwet in Brazilië. Zenker stelt dat Secret een app is die toestaat om “anonieme vrijheid van meningsuiting toe te passen, die direct de rechten van de mens kan schaden”.

Na de uitspraak van rechter Paulo Cesar de Carvalho kregen de drie bedrijven tien dagen om aan zijn eisen te voldoen. Daarna zou een boete van 20.000 reaal (ongeveer 6600 euro) volgen voor elke dag dat de app nog te downloaden zou zijn.

Het is nog onbekend of Google en Microsoft de app intussen ook al hebben verwijderd. Ook het op afstand blokkeren of verwijderen van de app lijkt nog niet te zijn toegepast door de drie bedrijven.