Apple: ‘Grootste deel van gelekte beveiligingsgaten in iOS is al gedicht’

Gisteren kwam door de publicatie van geheime documenten op WikiLeaks naar buiten dat de CIA gebruikt maakt van lekken in besturingssystemen als iOS, Android en Windows en macOS om mensen te hacken en af te luisteren. Apple zegt in een reactie dat de lekken in het besturingssystemen van de iPhone (iOS) inmiddels al grotendeels gedicht zijn.

Volgens WikiLeaks waren de lekken die ze naar buiten brachten afkomstig uit de periode 2014-2016. Het zijn dus vrij recente ‘zero-day-lekken’ – beveiligingsproblemen in software waar de fabrikant nog niet van op de hoogte is of die nog niet zijn gedicht -, maar op zijn jongst van eind vorig jaar. Het kan dus zijn dat de CIA inmiddels al weer andere lekken gebruikt, juist om dat deze inmiddels opgelost zijn.

Altijd de nieuwste update

In de documenten van WikiLeaks wordt melding gemaakt van 14 beveiligingslekken in iOS. Door die lekken zou het mogelijk zijn om gebruikers te volgen, de communicatie af te luisteren en een toestel op afstand volledig over te nemen.

In de reactie zegt Apple dat het al op de hoogte was van een groot deel van de beveiligingslekken en die gedicht heeft in de laatste versie van iOS. Om er zeker van te zijn dat je veilig bent roep de techgigant iedereen op om te updaten naar de meest recente versie van de software. Zo weet je zeker dat de kans zo klein mogelijk is dat de CIA – of een crimineel – met je mee kan kijken.