Numrush

Apple in VS aangeklaagd wegens opslaan iCloud-data bij derde partijen

Apple

Foto: Shutterstock.com

In de Amerikaanse staat Californië is een groep gebruikers een rechtszaak begonnen tegen Apple. De groep stelt dat het bedrijf misleidende advertenties toont, omdat de iCloud-data helemaal niet door het bedrijf zelf opgeslagen wordt. Die data staat soms namelijk op servers van Amazon, Google of Microsoft. Dat meldt Apple Insider.

Apple stelt in zijn advertenties dat de data van de iCloud wel bij Apple zelf opgeslagen wordt, aldus de aanklacht. Gebruikers zijn dan ook boos dat het bedrijf hier niet transparant over is. Ook is er kritiek over het beleid van de iPhone-fabrikant over hoe het met data omgaat.

De reden dat de tech-gigant de data ook bij andere bedrijven opslaat, is omdat het zelf niet de “nodige infrastructuur” heeft om iCloud te draaien. Daardoor kon het niet volledig de controle hebben over de data tijdens de contractperiode van de gebruikers, en werd de dienst dus verkeerd weergegeven aan toekomstige en bestaande klanten.

Hogere prijs

In de iCloud kun je van alles opslaan. Denk aan foto’s en andere persoonlijke of belangrijke informatie. Dit is ook wat de aanklagers gedaan hebben, waarna ze een premium prijs betalen om de data veilig te houden. Cloud-opslag bij de concurrentie – zoals Google Drive of OneDrive – is namelijk vaak goedkoper.

Twee mensen die meedoen aan de rechtszaak – Andrea M. Williams uit Florida en James Stewart uit San Francisco – stellen dat zij geen lid waren geworden van de dienst of geen premium prijs hadden betaald om toegang te krijgen tot de dienst, als ze hadden geweten dat hun data mogelijk ergens anders kwam te staan.

De aanklagers stellen verder dat Apple in zijn marketingmateriaal of zijn algemene voorwaarden niets meldt over servers van derde partijen. Apple Insider controleerde dat en stelt ook vast dat er in de overeenkomst gesuggereerd wordt dat alle data naar Apple zelf gaat.

Niet nieuw

Het nieuws is echter niet geheel nieuw. Mensen die de industrie in de gaten houden, wisten in 2011 al dat Apple derde partijen gebruikt voor de opslag van iCloud-data. Toen waren er al geruchten dat het bedrijf Amazon Web Services, Microsoft of beide gebruikte voor zijn toen nieuwe cloud-opslag.

Apple bevestigde zelf begin 2018 dat het diensten van derde partijen gebruikt voor zijn opslagplatform. Het gaat onder meer om het Google Cloud Platform. Wel stelt het bedrijf strenge beveiliging in, die verder gaat dan de normen in de industrie. Het bedrijf doet dus wel zoveel mogelijk om je data veilig te houden.

De aanklagers eisen desondanks een schadevergoeding van Apple.

Foto: Shutterstock.com