Apple komt met nieuwe goedkopere iPad

iPad

Apple heeft zojuist een nieuwe iPad gelanceerd. Het gaat om een normale iPad met een scherm van 9,7 inch met als belangrijkste kenmerk de prijs: hij gaat 409 euro kosten. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij de introductie van nieuwe iPads, heeft Apple geen officiële presentatie gegeven waarin het nieuwe model werd aangekondigd. In plaats daarvan heeft Apple hem zojuist online gezet op zijn website.

De nieuwe iPad vervangt de iPad Air 2 die per direct niet meer verkocht wordt door Apple. Qua uiterlijk en specificaties komt Apple’s nieuwe tablet grotendeels overeen met de iPad Air 2. Er zit alleen een snellere processor in (de A9-chip uit de iPhone 6S, terwijl in de iPad Air 2 een A8X-chip bevatte). Verder bevat hij een 8 megapixel-camera aan de achterkant een FaceTime HD-camera aan de voorkant, gelijk aan de camera’s iPad Air 2. Ook zit er een vingerafdrukscanner is de homeknop verwerkt.

De nieuwe iPad is opvallend genoeg dikker en zwaarder dan de 9,7 inch iPad Pro, terwijl hij minder krachtig is. De nieuwe iPad werkt niet samen met Apple’s eigen stylus, de Apple Pencil. Ook zit er geen aansluiting op voor Apple’s Smart Keyboard. Hij is verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud.

iPad

Prijs

Qua prijs is de iPad iets goedkoper: hij begint bij 409 euro voor een 32 GB-model. Daarnaast is er een 128 GB-model dat 509 euro kost. Wil je 4G ingebouwd? Dat kan, maar dan kost Apple’s nieuwe tablet je 569 of 669 euro. De prijzen liggen in Nederland flink hoger dan in de VS. Daar is het nieuwe model met een prijs die begint bij 329 dollar (305 euro) echt goedkoop. Dat bedrag is echter wel zonder btw.

Opvallend is dat de iPad goedkoper is dan de iPad mini 4. Tenminste: de iPad mini 4 is enkel nog verkrijgbaar in een 128 GB versie voor 489 euro. Dat is dus iets goedkoper dan de 128 GB iPad, maar er is geen 32 GB-versie meer te krijgen van de mini.

De voorverkoop van Apple’s nieuwste tablet begint vrijdag. Vanaf 16:00 uur ’s middag kun je hem online bestellen in de Apple Store.

Meer nieuwe iPads

De afgelopen tijd ging het gerucht dat Apple zou werken aan nieuwe iPad Pro’s en een iPad met een ander ontwerp. Het scherm van deze nieuwe iPad zou 10,5 inch worden, maar de behuizing zou kleiner zijn dan de huidige 9,7 inch iPad. Dat zou Apple doen door de randen rond het scherm dunner te maken. Dat deze iPad vandaag niet is aangekondigd, betekent niet dat Apple er niet aan werkt. Mogelijk volgt hij later dit jaar.