‘Apple komt begin april eindelijk met nieuwe iPads’

Apple zal met de opening van zijn nieuwe hoofdkantoor in april vermoedelijk 3 nieuwe iPads aankondigen. Het gaat om nieuwe varianten op de iPad Pro en een goedkopere normale iPad.

Van de nieuwe iPad Pro komt er een versie van 10,5 inch en 12,9 inch. De kleine variant zal volgens het Taiwanese Digitimes al kort na de opening van het kantoor in de winkel liggen. De versie van 12,9 inch volgt binnen een paar maanden, vermoedelijk in mei of juni.

Krimpende markt

De lancering van nieuwe iPads is belangrijk voor Apple, omdat het jaar-op-jaar blijft krimpen in de tabletmarkt – een sector die het sowieso al moeilijk heeft. 

Apple verkocht 13,3 miljoen iPads, blijkt uit recente kwartaalcijfers, waarmee 5,5 miljoen dollar winst gemaakt werd. Daarmee werden 19 procent minder tablets verkocht en ging de winst met 22 procent omlaag ten opzichte van een jaar eerder.

Geen vervanging

Een groot deel van het probleem voor Apple ligt erbij dat klanten hun iPad niet zo vaak vervangen als een iPhone. Tablets gaan minder vaak stuk en er zit minder innovatie in de toestellen. Dat blijkt wel uit het feit dat de grote originele iPad en de originele iPad mini – beiden gelanceerd tussen 2010 en 2012 – nog steeds voor 45 procent van het gebruik zorgen.

Met de release van nieuwe modellen zou Apple ervoor kunnen zorgen dat mensen toch de overstap maken naar een nieuwe model met nieuwere mogelijkheden. Wanneer Apple met een officiële aankondiging komt is niet bekend, tot die tijd is er zoals altijd nog niets zeker. Zo ging er eerder al een gerucht over vier nieuwe iPads; dat is er dus nu al eentje minder geworden.