Apple komt met 3D Touch in iPhone 6S en iPhone 6S plus

iPhone 6S met 3D Touch

De belangrijkste vernieuwing bij de nieuwe iPhones, de iPhone 6S en de iPhone 6S Plus, is 3D Touch. Dit is een toepassing van de ForceTouch-technologie die ook al in de Apple Watch en Macbooks zit. Hiermee kun je iPhone herkennen hoe hard je drukt en speciale functie koppelen aan een harde druk op je scherm, waarmee extra functies kunnen worden opgeroepen in de interface van iOS en apps.

Met 3D Touch roep je op je homescreen direct snelkoppelingen op naar bepaalde functies binnen een app. Ontwikkelaars kunnen zelf bepalen welke functies dit zijn. Binnen de apps kun je bijvoorbeeld snel een voorbeeld bekijken van een foto of mailtje, waarbij de achtergrond van de app vervaagd en kort een voorbeeld verschijnt.

De iPhone 6S krijgt uiteraard een snellere processor: Apple’s A9 met een geïntegreerde M9 co-processor voor alle sensordata. Een nieuwe versie van de vingerafdruksensor Touch ID werkt sneller dan de oude versie. Ook ondersteunt de de nieuwste iPhone de snellere 4G+-netwerktechnologie.

De camera in de nieuwe iPhones is verbeterd: 12 megapixels met een betere sensor. Ook de FaceTime-camera is vernieuwd en hij gebruikt het scherm van de iPhone als flits. Tot slot krijgt de camera live foto’s. Hierbij worden er bij elke foto die je maakt hele korte video’s opgenomen. Deze kun je vervolgens oproepen via 3D Touch, maar ze zijn ook te bekijken op al je andere Apple-apparaten (en je kunt ze instellen als watchface op de Apple Watch).

Op het gebied van software krijgen gebruikers uiteraard de toegang tot de nieuwe mogelijkheden van iOS 9. Daar komt de mogelijkheid bij om Siri te activeren via het stemcommando ‘Hey Siri’ zonder dat je iPhone aangesloten is aan de oplader, zoals vanochtend al uitlekte.

iPhone 6S en iPhone 6S Plus

Met de nieuwe iPhone 6S komt er een nieuwe kleur bij. Naast spacegrijs, zilver en goud, is er nu ook een rosé gouden versie, net als bij de Apple Watch. Qua opslagruimte verandert er niks ten opzichte van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Je kunt dus nog steeds een 16 GB iPhone kopen voor 739 euro…

De toestellen komen op 25 september op de markt in onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederland volgt later dit jaar.