Apple laat emulators voor oude games toe in de App Store

Er bestaan bijvoorbeeld emulators voor de Nintedo 64

De wereld kent een rijke historie aan games en ook de oudere games zijn met regelmaat nog de moeite waard. Gelukkig zijn er nog altijd mensen met de oude consoles, waar je ze op kunt spelen. En er zijn natuurlijk emulators, waarin je dergelijke spellen ook kunt draaien. Op Android is dat al sinds jaar en dag mogelijk. Nu kan dat ook op iOS.

Een emulator is in feite gewoon een stuk software waarmee je programma’s kunt gebruiken die voor een andere computer ontwikkeld zijn (al zijn er ook hardware-matige varianten). Daardoor kun je op je computer of op je telefoon spelletjes spelen die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor de NES of oude Gameboys. Voor Android zijn die al jaren beschikbaar, maar op iOS was dat niet het geval. Apple liet deze emulators namelijk niet toe in de App Store, wat betekent dat je andere methodes moest vinden om ze te gebruiken. Bijvoorbeeld via jailbreaking.

Maar daar is verandering in gekomen, meldt The Verge. Apple laat sinds 6 april wel emulators toe in de App Store, waardoor we ze nu eindelijk ook op legitieme wijze op iOS kunnen gebruiken.

Waarom nu wel?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom Apple plots emulators toestaat. Daar zijn twee antwoorden op te geven. Allereerst lijkt Apple te reageren op een antitrust-rechtszaak die in de VS is aangespannen. In die rechtszaak wordt Apple beschuldigd van pogingen om streamingapps voor cloudgames en super-apps te bannen. Sinds kort zijn cloudstreamingdiensten, zoals Xbox Cloud Gaming en GeForce Now, weer toegelaten in de App store.

Daarnaast speelt druk van de Europese Commissie mogelijk mee. Nieuwe wetten stellen strengere eisen aan grote techbedrijven en techplatformen, waaronder dus Apple en iOS. Zo is Apple tegenwoordig ook verplicht om appstores van derde partijen toe te laten op iOS. Verder mogen streamingapps nu linkjes toevoegen naar aankopen buiten iOS om. De emulators-regel die aangepast wordt, is dus vooral de meest recente in een reeks.

Overigens heeft Apple ook zijn regels rondom super-apps als WeChat aangepast. Mini-games en mini-apps binnen deze apps moeten HTML5 gebruiken van Apple. Het mogen dus geen native apps en games zijn.

Foto: Shutterstock