Onderzoek: Internet Explorer 11 neemt koppositie over, Firefox verliest marktaandeel

Iedere maand presenteert Net Applications de data van 160 miljoen unieke bezoekers op ongeveer veertigduizend websites. Deze februari was Internet Explorer 11 (IE11) vier maanden beschikbaar en is Firefox 27 en Chrome 33 uitgebracht. De meest recente cijfers van Net Applications laten zien dat Internet Explorer 10 (IE10) minder gebruikt wordt dan Internet Explorer 9 (IE9) en dat de enige echte winnaar van de maand Google’s Chrome is.

Uit het totaaloverzicht blijkt dat IE 0,02 procentpunt is gedaald, FireFox 0,40 procentpunt, Safari 0,13 procentpunt, Opera 0,05 procentpunt en Chrome als enige brower 0,56 procentpunt heeft gewonnen. Hoewel IE lichtelijk is gedaald lijkt het erop alsof er in het algemeen weer een stijgende lijn te zien is, die mogelijk zal groeien tot zestig procent in 2014.

w640-5

IE11 (standaard bij Windows 8.1) is lichtelijk gestegen terwijl zijn voorganger, IE10, juist gedaald is tot onder het aandeel van IE9. Met de introductie van Windows 8.1 afgelopen oktober is het te verwachten dat meer en meer gebruikers zullen upgraden en het marktaandeel van IE10 de komende tijd dus sterk zal dalen.

Toch is IE8 nog steeds de populairste browser met 21,73 procent marktaandeel en een stijging van 0,48 procentpunt. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat Windows XP gebruikers niet verder kunnen upgraden dan IE8. Het aandeel van IE6 en IE7 begint echter wel steeds meer af te nemen.

De afgelopen zeven maanden heeft Firefox een marktaandeel van rond de achttien procent gehad. In februari is het aandeel echter gezakt tot 17,86 procent; een zestig maanden dieptepunt want de laatste keer rond de zeventien procent was in april 2008. Chrome daarentegen is de absolute winnaar van de maand. Hoewel de browser in 2013 wat verliezen heeft geleden is Chrome nu eindelijk op weg om Firefox te verslaan.

Naast Net Application is er ook de service StatCounter voor het meten van marktaandeel. Zij analyseren pageviews in plaats van gebruikers wat een ietwat vertekend beeld geeft. Indien Chrome gebruikers bijvoorbeeld veel meer pagina’s bekijken dan IE gebruikers dan heeft Chrome volgens StatCounter meer marktaandeel.

Volgens StatCounter heeft Chrome een marktaandeel van 43,89 procent, IE 22,49 procent, Firefox 19,21 procent, Safari 9,74 procent en Opera 1,34 procent. Hoewel de top drie dus anders is blijven Safari en Opera bij beide services buiten de top drie.