Apple lanceert Flipboard en Blendle concurrent: Apple News

Behalve een software update (OS X Yosemite wordt OS X El Capitan) en wat handige nieuwe iOS trucjes (nu kun je Siri vragen om je foto’s op een bepaalde locatie op te halen), was de WWDC keynote van Apple vanavond toch vooral een beetje saai. Tot Apple plotseling een compleet nieuwe app uit de hoge hoed toverde: Apple News.

Apple News is een schitterend vorm gegeven nieuwsapp waarmee je de content van diverse grote nieuwsmedia kunt bekijken. De app heeft veel weg van de populaire Flipboard app, maar dan nóg mooier. Tijdens een demonstratie zien we hoe afbeeldingen allerlei vette effecten krijgen terwijl je door het artikel scrollt. De fonts zijn schitterend opgemaakt en de hele ervaring is ronduit sexy.

Schermafbeelding 2015-06-08 om 20.50.49

Schermafbeelding 2015-06-08 om 20.50.20

Schermafbeelding 2015-06-08 om 20.50.37

Schermafbeelding 2015-06-08 om 20.52.54

Helaas moeten Nederlandse uitgevers nog even wachten tot Apple News ook in Nederland gaat samenwerken met lokale uitgeverijen. Aanvankelijk zal Apple News alleen beschikbaar komen in de VS, Engeland en Australië, en zal er content in te vinden zijn van onderstaande media outlets:

Schermafbeelding 2015-06-08 om 20.11.12

Apple News is gebouwd onder leiding van een Nederlands designteam binnen Apple: Vorig jaar werd bekend dat Apple het Utrechtse designbureau Prss had overgenomen. Met Prss kon je zelf iPad magazines maken. Sinds de overname van Prss door Apple werd er al enige tijd gespeculeerd dat Apple aan een eigen spraakmakende nieuwsdienst zou werken.

Wat de nieuwe dienst voor impact gaat hebben op bestaande nieuwsapps zoals Flipboard of Blendle is nog niet bekend. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of je in Apple News straks ook betaalde content kunt kopen, net zoals in iTunes. Blendle Co-founder Alexander Klopping maakt zich voorlopig in ieder geval totaal geen zorgen om zijn nieuwe ‘concurrent’:

Internetjournalist Danny Mekic is daar nog niet zo zeker van:

Vast staat in ieder geval dat Flipboard er een concurrent bij heeft, alhoewel deze app met inmiddels ruim 100 miljoen gebruikers zich uiteindelijk veel meer baseert op sociale content. Misschien heeft Apple News dan ook meer weg van het in de vergetelheid geraakte Zite, waar je op basis van je interesses een eigen magazine kon samen stellen.

Of Apple News daadwerkelijk zo mooi is als de eerste beelden doen vermoeden, weten we hopelijk de komende maanden.