Apple lost met El Capitan grote beveiligingsproblemen niet op

Apple OS X El Capitan

Sinds gisteren is de nieuwste versie van Apples besturingssysteem voor iedereen beschikbaar. OS X 10.11 El Capitan zoals het nieuwe besturingssysteem heet, heeft een aantal handige functies voor gebruikers, maar lost een aantal grote beveiligingsproblemen van de vorige versie niet op. Je Mac is ook met de nieuwe update niet volledig beschermd tegen malware en ook zijn je wachtwoorden niet veilig.

Gatekeeper

Het eerste probleem zit in Gatekeeper-functie, waardoor kwaadwillenden malware in apps kunnen verbergen. Gatekeeper zorgt ervoor dat alleen apps uit de App Store van Apple of van geverifieerde ontwikkelaars geïnstalleerd kunnen worden op je Mac. Gatekeeper scant apps maar één keer en niet iedere keer als een app-bundel geopend wordt. Hierdoor kunnen goedgekeurde apps besmet worden met malware en door de controle van deze poortwachter heen komen.

Dit toonde IT-bedrijf Synack aan in een demo voor Forbes. Apple zou al 60 dagen op de hoogte van het probleem, maar heeft vermoedelijk geen extra maatregelen getroffen omdat het ook niet-kwaadwillende apps in de weg zou zitten.

Keychain

De Keychain-app van Apple is ook niet compleet veilig. Met behulp van een kwaadaardige app kan men wachtwoorden die opgeslagen worden via Google Chrome stelen. Dit beveiligingsprobleem is al sinds oktober 2014 bekend, maar desondanks nog steeds niet opgelost. Apple laat weten dat ze bezig zijn met een oplossing en dat dit nog even kan duren.