Apple: ‘Microfoon in iPhone wordt niet gebruikt om ongevraagd mee te luisteren’

iPhone X Apple, iPhones

Volgens Apple wordt de microfoon in de iPhone niet gebruikt om ongevraagd met je mee te luisteren. Dat heeft Apple in een brief aan Amerikaanse volksvertegenwoordigers gezegd, meldt Reuters. In juli lieten diverse Amerikaanse politici weten bezorgd te zijn over mogelijke stemopnames door het bedrijf.

Je kunt een iPhone met “hé Siri” activeren. Vervolgens kun je met een stemcommando opdrachten geven aan de telefoon, die vervolgens worden uitgevoerd. De politici vreesden echter dat de telefoon mogelijk opnames van de omgeving maakte om het commando te kunnen herkennen.

Apple stelt dat dit niet het geval is. Ook moet je expliciet toestemming geven voor een andere app toegang krijgt tot de microfoon. En als een app een opname maakt, dan moet dit duidelijk in beeld getoond worden. Nieuwe apps in de App Store worden gecontroleerd, om te zien of de regels overtreden worden.

Google Assistent

De politici stelden dezelfde vragen aan Google, vanwege de Google Assistent. Een woordvoerder van moederbedrijf Alphabet wilde tegenover Reuters niet laten weten of het bedrijf op de brief gereageerd heeft.