Numrush

Apple moet Ierland alsnog 13 miljard euro aan belasting betalen

Apple mag de portemonnee opentrekken. De Europese Commissie heeft geconcludeerd dat Apple de Europese belasting die het via een slimme constructie in Ierland  heeft weten te mijden alsnog moet gaan betalen. Het komt neer op een achterstallige betaling van maar liefst 13 miljard euro!

Apple gebruikte Ierland jarenlang als belastinghaven, om zo min mogelijk belasting binnen Europa te kunnen betalen. Dat is volgens de Europese Commissie echter illegaal. Dit trucje zorgde ervoor dat Apple namelijk significant minder belasting hoefde te betalen dan andere bedrijven, wat voor een oneerlijk voordeel zou hebben gezorgd. In 2003 betaalde Apple 1 procent belasting over zijn winst in Europa, waarna het in 2014 slechts ging om 0,005 procent belasting. Apple zou al sinds 1991 dit soort afspraken hebben gemaakt in Ierland.

Nog nooit eerder werd er zo’n hoog belastingbedrag in zo’n zaak door de Europese Commissie geëist – het bedrag zou maar liefst 40 keer hoger liggen dan bij vergelijkbare scenario’s. Apple is het niet eens met het oordeel van de Commissie en zegt daarom ook in beroep te gaan. Als het het bedrag echt moet betalen is dat een flinke klap voor het techbedrijf, maar vormt het niet direct een probleem. Apple heeft namelijk een eigen vermogen van zo’n 200 miljard euro.

Aan de uitspraak van de Europese Commissie ging een onderzoek van zo’n twee jaar vooraf. In juni 2014 beschuldigde Ierland van het overtreden van Europese regels voor staatssteun, door het belastingvoordeel van Apple.

Google

Het is trouwens niet het enige grote techbedrijf dat onder vuur ligt vanwege belastingontduiking via Ierland. Dit voorjaar zijn bij Google-kantoren in Frankrijk en Spanje invallen geweest, om verdenking van belastingontduiking via Google Ierland.

Update 14:02u

Apple heeft inmiddels een officiële reactie gegeven in de vorm van een open brief aan de Apple-gebruikers in Europa. Hierin blikt Tim Cook terug op hoe het in 1980 een fabriek heeft geopend in Cork in Ierland en vanuit daaruit is doorgegroeid. Volgens de Apple-CEO heeft dat veel bijgedragen aan de lokale economie. En hij geeft dat hij altijd de belasting heeft betaald die het verschuldigd is in Ierland.

Apple gaat in beroep tegen de uitspraak van de Europese Commissie en Cook heeft er alle vertrouwen in dat de boete van 13 miljard ongedaan wordt gemaakt. Een bedrag wat overigens slim wordt vermeden in de brief; evenals de extreem lage belastingpercentages die Apple zou hebben betaald, volgens Brussel.