Apple neemt AI-specialist in ‘dark data’ over

Apple heeft AI-bedrijf Lattice overgenomen. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het structureren van data als tekst en afbeeldingen.

Volgens een anonieme bron van TechChrunch betaalde Apple 200 dollar voor het bedrijf. De deal werd een paar weken geleden gesloten en betekent dat er 20 ingenieurs zich bij het bedrijf voegen. Apple neemt vaker kleinere bedrijven over, maar maakt daar zelf vrijwel nooit melding van.

De overname van Lattice in interessant, omdat het bedrijf gespecialiseerd is in zogenaamde ‘dark data’, informatie als afbeeldingen of gesproken tekst die zich door computers niet makkelijk laat lezen. Wanneer een computer dit wel kan is dit waardevol voor grote techbedrijven, omdat veel taken daardoor geautomatiseerd kunnen worden.

Enorme toename (dark) data

Volgens IBM is 90 procent van de data die vandaag bestaat in de afgelopen 2 jaar geproduceerd. Dat geeft aan dat we in op dit gebied in een stroomversnelling zitten.

70 tot 80 procent daarvan zou ‘dark data’ zijn, en daarom vooralsnog vrijwel niet automatisch te analyseren. Lattice maakt die data wél leesbaar.