Apple omarmt privacy door DuckDuckGo als zoekmachine te introduceren in iOS 8 en OS X Yosemite

Het woord ‘privacy’ viel gisteren een aantal maal tijdens de Apple Keynote op het WWDC event in San Francisco, tot luid gejuich van het aanwezige publiek. Apple lijkt dus te begrijpen dat consumenten meer behoefte krijgen aan (een gevoel van) verscherpte privacy, en speelt hier onder andere op in door een nieuwe standaard zoekmachine te introduceren in iOS 8: DuckDuckGo.

DuckDuckGo is een alternatief voor standaardzoekmachines zoals Google of Bing, die je zoekopdrachten koppelen aan je persoonlijke profiel en bijhouden middels cookies. DuckDuckGo claimt de eerste zoekmachine te zijn die over je privacy waakt, en je zoekopdrachten dus niet opslaat of tracked.

Apple gebruikers die dit najaar hun Mac, iPad, iPhone of iPod touch bijwerken naar de gisteren geïntroduceerde besturingssystemen iOS 8 of iOS X Yosemite, kunnen vanaf dat moment DuckDuckGo instellen als hun standaard zoekmachine. Een enorme stap voor het kleine bedrijfje dat overigens al bestaat sinds 2008, maar de afgelopen maanden op grootschalige groei kon rekenen na de oplaaiende NSA discussie.

Overigens gaat Apple zelf ook een aantal verbeterde privacy settings introduceren in zijn eigen browser Safari. Net als in Google Chrome kun je straks bijvoorbeeld ‘incognito’ schermen openen, waarin je zoekopdrachten zijn afgeschermd en dus niet gevolgd worden.

Vooralsnog blijft Google wel de standaard zoekmachine als je Safari opstart, maar gebruikers kunnen via hun settings switchen naar DuckDuckGo, Yahoo of Bing. Laatstgenoemde blijft opvallend genoeg voorlopig de standaard zoekmachine in Siri, maar ook dit is dus door de gebruiker makkelijk aan te passen. iOS 8 en OS X Yosemite zijn dit najaar verkrijgbaar als (gratis) update voor alle Apple gebruikers met een geschikte iPhone, Mac, iPad of iPod Touch.