‘Apple onderzoekt of Apple Watch gebruikt kan worden om hartritmestoornissen te ontdekken’

Wat nou als je niet meer naar de huisarts zou hoeven om te controleren of je een hartritmestoornis hebt, maar je smartwatch dat kan doen? Apple werkt samen met de Amerikaanse universiteit Stanford en IT-bedrijf American Well aan een test om te zien of de Apple Watch dit kan. Dat melden ingewijden aan CNBC.

Het idee is dat de Apple Watch een hartslagsensor heeft die regelmatig metingen doet, en dat deze mogelijk ook onregelmatigheden in de hartslag kan opmerken. Op dit moment leggen de metingen alleen het aantal slagen per minuut vast.

Bij de test zou gekeken worden of zogenaamde boezemfibrillaties kunnen worden opgemerkt. Daarmee kan een ritmestoornis worden vastgesteld die niet direct levensbedreigend is, maar in veel gevallen wel behandeld moet worden. Zo zorgt de stoornis onder meer voor een groter risico op bloedproppen en beroertes. Later dit jaar moet er een klinische proef met de techniek van start gaan, stelt een van de bronnen.

Visie

De ontwikkeling van de test ligt in lijn met de visie van Apple-directeur Tim Cook. Hij heeft namelijk al meerdere keren laten weten dat hij interesse heeft in medische toepassingen voor de Apple Watch. Het horloge kan op dit moment echter nog geen diagnoses stellen.