Apple onthult drie nieuwe iPhones: iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone Xr

iPhone Xs, Xs Max en Xr

Apple heeft vanavond tijdens zijn Apple Event in het Steve Jobs Theater drie nieuwe iPhones onthuld. Het gaat om de iPhone Xs (uitgesproken: iPhone 10 s) en Xs Max, en de iPhone Xr.

De iPhone Xs is de opvolger van de iPhone X, met een glazen behuizing aan zowel de voor- en achterkant. De telefoon krijgt een 5,8 inch Super Retina OLED-scherm. Ook komt er een grotere variant met een 6,5 inch OLED-scherm. Naar eigen zeggen is dit de iPhone met het grootste scherm ooit.

Het toestel verschijnt in het goud, zilver en spacegray. De telefoon is verder bovendien waterdicht tot 2 meter voor maximaal 30 minuten. De telefoons hebben een vrijwel randloos ontwerp, met bovenin de inkeping die we kennen van de iPhone X. Beide telefoons hebben 3D Touch, hebben een TrueTone-scherm en veel kleuren.

In de inkeping op de voorkant zitten diverse sensoren, een speaker, een microfoon, een camera, een infrarood-camera en een dot projector. De sensoren en camera’s moeten samen voor een nog betere Face ID zorgen, die sneller werkt dan ooit.

iPhone Xs

Camera

Achterop de iPhone Xs en de Xs Max zit een nieuwe Dual Camera, met twee 12 megapixel-lenzen. Een lens is een groothoeklens, de andere is een telelens. Ook zit er een verbeterde True Tone-flitser op. Voorop zit een TrueDepth-camera van 7 megapixels.

De foto’s op de iPhone Xs zouden nog beter moeten worden door de nieuwe camera’s en een betere image signal processor. Per foto moet het systeem zelfs een triljoen operaties uit kunnen voeren, zoals het verbergen van rode ogen.

Daarnaast heeft Apple ‘Smart HDR’ toegevoegd. Daardoor herkent de camera bijvoorbeeld dat het onderwerp van je foto beweegt, waardoor het direct een foto maakt. Daarbij zorgt het ervoor dat het onderwerp tijdens het maken van de foto niet meer beweegt, zodat je geen bewegende beelden krijgt.

Ook is het vanaf nu mogelijk om na het maken van de foto de diepte van de achtergrond aan te passen. Daardoor kun je deze scherper of juist onscherper maken. Daar hoef je dus geen nieuwe foto voor te maken, je kunt het gewoon doen met de foto op je telefoon.

iPhone Xs

A12 Bionic

Binnenin de telefoon zit een nieuwe chip, genaamd A12 Bionic. Het is naar eigen zeggen de eerste 7 nanometer-chip. Daarin zitten een 4-Core GPU, een 6-core CPU en een neural engine. Samen zijn die efficiënter en sneller, wat je moet merken in de snelheid van je telefoon. Apps zouden bijvoorbeeld 30 procent sneller moeten opstarten. Ook wordt de opslag daardoor veel groter. De iPhone Xs krijgt namelijk een 512 GB-optie.

De chip moet ook real-time machine learning mogelijk maken. Dat wordt onder meer gebruikt bij Animoji’s, augmented reality en de nieuwe Siri shortcuts. Daarmee kun je bijvoorbeeld een ochtendroutine instellen, waarmee Siri je vertelt dat je bijvoorbeeld je je sleutels niet moet vergeten, en direct ook de lampen aanzet en je afspraken uit je agenda voorleest.

Ook nieuw is AR Quick Look, waarmee je 3D-objecten van het internet – bijvoorbeeld een koffiezetapparaat uit een webshop – in de echte wereld kunt plaatsen. Daardoor kun je vooraf even bekijken hoe die bank in je woonkamer staat.

Accu en Dual SIM

De iPhone Xs en Xs Max krijgen verder ondersteuning voor Dual SIM, via DSDS (Dual SIM Dual Standby). Daarmee worden je twee telefoonnummers tegelijkertijd ondersteund. Ook werkt de telefoon met eSIM, een digitale simkaart. Daardoor hoef je dus niet twee SIM-kaarten in je telefoon te stoppen.

Ook niet geheel onbelangrijk is de accu. De iPhone Xs gaat in vergelijking met de iPhone X een half uur langer mee, de iPhone Xs Max zelfs anderhalf uur.

iPhone Xr

Zoals gezegd kondigde Apple vandaag drie iPhones aan, en de laatste is de iPhone Xr. Ook dit toestel heeft een redelijk randloos ontwerp, al lijken de randen iets dikker dan bij de andere twee modellen. Het scherm is overigens een LCD-scherm, in plaats van het OLED-scherm op de andere telefoons. Apple noemt dit scherm de Liquid Retina.

Het scherm is 6,1 inch groot, en heeft een True Retina-kwaliteit. Naar eigen zeggen het scherm groter dan de iPhone 8, terwijl het toestel zelf kleiner is. Verder werkt het hetzelfde als een iPhone X, met besturing door gebaren en het aanzetten van het scherm door er op te tikken.

Ook heeft deze telefoon Face ID dankzij de camera’s en sensoren in de inkeping. Ook bevat deze telefoon de eerder genoemde A12 Bionic-chip. Aan de achterkant zit verder een enkele groothoeklens met 12 megapixel-resolutie. Ook it daar de True Tone-flitser in. De camera biedt verder grotendeels dezelfde opties als de Xs en Xs Max, zoals Smart HDR, TrueDepth en het achteraf aanpassen van de achtergrond.

De accu van deze telefoon gaat anderhalf uur langer mee dan die van de iPhone 8 Plus.

iPhone Xr

Beschikbaarheid

De iPhone Xs en Xs Max worden vanaf 21 september beschikbaar, al kun je ze vrijdag al reserveren. Beide telefoons komen met de 64, 256 en 512 GB aan opslag. De telefoons worden vanaf 1159 euro en 1259 euro beschikbaar. De telefoons verschijnen in het goud, zilver en grijs.

De iPhone Xr wordt beschikbaar met 64 GB, 128 GB en 256 GB aan opslag. De telefoon ligt vanaf 26 oktober in de winkel vanaf 859 euro. De telefoon wordt in zes kleuren beschikbaar: Wit, rood, blauw, koraal, geel, zwart.

De telefoons draaien allemaal op iOS 12. Die update wordt vanaf 17 september beschikbaar voor alle andere iPhones.

Mijlpalen

Apple kondigde verder aan dat het op het punt staat op het 2 miljardste iOS-apparaat te verkopen. Dat kan dus een iPad of een iPhone zijn. Wanneer de mijlpaal bereikt wordt, is onbekend.

Daarnaast kondigde Apple aan dat alle kantoren en productiefaciliteiten 100 procent op hernieuwbare energie draaien. Het volgende doel van het bedrijf is om geen nieuwe materialen te hoeven mijnen voor de productie van smartphones.

Daarvoor moeten producten gerecycled worden en langer meegaan, aldus het bedrijf. Er zit bijvoorbeeld al gerecycled tin in de nieuwe iPhones. Ook wordt gebruikgemaakt van gerecycled plastic en plastic op biologisch plastic. Via Apple Giveback kun je bovendien gratis je oude telefoon laten recyclen. Als de telefoon nog bruikbaar is, koopt Apple hem van je over.