Apple heeft techniek in handen waarbij je telefoon blokkeert als je wilt filmen bij een concert

Voor veel artiesten, musea en productontwikkelaars zijn de smartphones een vervelend product. Waarom? Omdat we tegenwoordig alles kunnen filmen en fotograferen, en dat ook doen, maar daar is dus niet iedereen het mee eens. Adele legde bijvoorbeeld haar gehele concert stil, omdat ze niet wilde dat mensen haar optreden opnamen. Alicia Keys liet mensen hun telefoon zelfs uit voorzorg in een afgesloten hoesje stoppen. Apple heeft nu nog verder gaande oplossing voor dit ‘probleem’ bedacht, een patent aangevraagd en deze ook ontvangen.

Volgens het patent moeten infraroodsignalen ervoor zorgen dat je niet langer een concert kunt filmen, maar alleen een zwart beeld te zien krijgt. Die signalen worden uitgezonden met versleutelde data, waardoor je niet meer kunt filmen. Het patent werd al in 2011 aangevraagd door de iPhone-ontwikkelaar, maar is nu goedgekeurd.

Andere toepassingen

En dat patent kan niet alleen bij concerten handig zijn, maar ook voor fabrikanten die in het diepste geheim nieuwe producten tonen. Of in de bioscoop. Of op plekken waar om een andere goede reden een fotografie- of filmverbod geldt. Overal geldt immers dat je mensen wel kunt vragen of mensen niet willen filmen en fotograferen, maar veelal doen ze het toch.

Een veelgebruikte optie is nu dat je je smartphone moet inleveren voor je de zaal betreedt, maar dit is alles behalve ideaal. Je weet immers niet zeker of je jouw dure telefoon wel weer terugkrijgt en veel mensen hebben hun toestel graag bij zich om bijvoorbeeld bereikbaar te zijn.

Patent Apple

De grot vraag is of Apple ook echt gebruik gaat maken van deze technologie. En als dat als zo is, duurt het nog wel enkele jaren voordat hij daadwerkelijk wordt toegepast. Voorlopig kun je dus ondanks een verbod nog gewoon stiekem het optreden van je favoriete artiest filmen. Of met een speciale hoes zoals bij concerten van Alicia wordt gebruikt.