Apple Pay in het Londense OV: oppassen voor extra kosten

Apple Pay werd afgelopen dinsdag gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk en sindsdien is de technologie vaak gebruikt in het openbaar vervoer. Toch verloopt het nog niet allemaal vlekkeloos. Op Twitter klagen al meerdere Britse reizigers over ongemakken met Apple Pay.

Reizigers die het OV gebruiken en daarbij korting krijgen, moeten in ieder geval opletten of hun smartphone niet leegloopt na het inchecken via Apple Pay. Het kan namelijk gebeuren dat deze reizigers alsnog de volle pond moeten betalen voor hun ritje. Transport for London waarschuwt reizigers als volgt:

Your iPhone or Apple Watch must be switched on to use it to travel. You should also check that you have enough battery on your iPhone or Apple Watch to complete your journey. If you don’t and it runs out of battery in the middle of a rail journey, you will not be able to touch out at the end and could be charged a maximum fare.

Maar dat is niet het enige. Als je gecontroleerd wordt door een conducteur en ze vragen jou om je iPhone of Apple Watch tegen hun draagbare reader te houden, dan is de kans groot dat er niets gelezen kan worden. Uiteindelijk is het dan aan de reiziger om de 40 pond boete per direct te betalen. Dat risico wil je natuurlijk niet nemen.  Als je Apple Pay op meerdere mobiele apparaten hebt gezet, moet je wel met hetzelfde apparaat in- en uitchecken. Check je dus de ene keer in met je Apple Watch en de andere keer met je iPhone, dan kan ook dat je geld gaan kosten. Daarnaast worden de betalingsnotificaties naar al je apparaten gestuurd en dus niet alleen naar degene waarmee je bent in- en uitgecheckt.

Tot slot blijkt uit meerdere berichten dat Apple Pay alleen maar zorgt voor lange rijen bij de Londense metro. Vooralsnog blijft de originele Oyster card nog de snelste manier om je in de Britse hoofdstad te verplaatsen. Het is nog niet bekend wanneer de technologie naar Nederland komt, maar het is in ieder geval te hopen dat het tegen die tijd allemaal wat gesmeerder loopt.