‘Apple Pay vanaf eind dit jaar in Frankrijk’

Dat Apple Pay dit jaar verder zou willen uitbreiden binnen Europa was al bekend, maar concrete aankondigingen waren er nog niet. Ook nu gaat het nog niet om een officiële aankondiging, maar de Franse krant LesEchos weet te melden dat de deal tussen Franse banken en Apple zo goed als rond is. En dat de dienst eind dit jaar zou worden uitgerold.

Volgens de krant waren het moeizame onderhandeling omdat Apple een commissie per transactie rekent, waar banken dus niets aan verdienen. In China zou Apple daarom voor een lagere commissie werken dan in de VS. Of de Franse banken ook een deal hebben kunnen sluiten in hun voordeel is onduidelijk.

Over Apple Pay in Nederland is nog steeds weinig duidelijkheid. Er zijn ondertussen diverse initiatieven van zowel banken als providers om mobiel betalen aan te bieden voor Android-telefoons in ons land. iPhone-bezitters zijn echter afhankelijk van Apple Pay, omdat Apple zijn RFID-chip niet openstelt voor derden.

Het is een publiek geheim dat ING al langere tijd met Apple in gesprek in en dienst graag wil omarmen in Nederland. Waarschijnlijk wil Apple een deal sluiten met meerdere banken tegelijk en mogelijk verlopen die gesprekken moeizamer.

Waarschijnlijk houdt Apple op 15 maart een presentatie voor de pers en komt het dan met meer nieuws over de verdere uitrol van Apple Pay, met mogelijk de officiële aankondiging van de beschikbaarheid van de betaaldienst in Frankrijk.