‘Apple wil geen Apple Car meer produceren’

We horen al jarenlang flarden van informatie over Apple’s project om een autonome auto te maken: de Apple Car. Maar nu heeft het bedrijf het project veel kleiner gemaakt, waardoor honderden banen verdwijnen. Dat schrijft Bloomberg op basis van bronnen dicht bij het project. Bovendien is de doelstelling aangepast, waardoor Apple zich niet meer richt op het maken van een auto.

In de afgelopen maanden hebben honderden mensen een andere baan gekregen binnen Apple, of zijn ze ontslagen of zelf weg gegaan. Bovendien heeft Project Titan, zoals het project binnen Apple heet, een ander doel gekregen. Het bedrijf gaat namelijk geen auto’s meer maken, maar een autonoom rijsysteem. Daardoor zou Apple samen kunnen werken met bestaande fabrikanten en eventueel later nog een eigen auto maken. Het systeem zou al snel klaar moeten zijn. Topmannen zouden namelijk een deadline van eind volgend jaar gegeven om de haalbaarheid van het project aan te tonen.

Geheel onverwacht is de verandering niet. Binnen het project zijn er al maanden discussies over de strategie, wijzigingen binnen het leiderschap en uitdagingen binnen de bevoorradingsketen. “Waarschijnlijk wilden ze geen compromis sluiten op het gebied van kwaliteit”, zegt Eric Paul Dennis, analyst bij het Center for Automotive Research. Dit zou zijn omdat dit het beeld van Apple’s andere producten kan beschadigen.

Revolutie voor auto’s

Apple wilde met Project Titan een revolutie ontketenen binnen de auto-industrie, net zoals de iPhone dat deed met de mobiele telefoons. In 2014 werd het project gestart, met als doel om een eerste voertuig in 2020 op de markt te brengen. In 2015 werd er echter ruzie gemaakt over de richting van het project en begin dit jaar ging het hoofd van het project, Steve Zadesky, weg.

Dan Riccio nam het roer over, maar hij werkte ook al aan de jaarlijkse vernieuwingen van de iPhone, iPad en Mac. Bob Mansfield sprong afgelopen april bij, om wat lasten van Riccio’s schouders te halen. Mansfield is een bekendheid binnen Apple, omdat hij eerder al aan de allereerste iPad werkte. Een maand later werd bekend dat Project Titan een andere kant op ging. Hierbij werd al gezegd dat ze zich meer moesten focussen op het maken van een systeem, in plaats van een auto.

Als gevolg gingen er een aantal ontwikkelaars weg. Inmiddels zijn er dus honderden mensen weggegaan of ontslagen. De mensen die achter zijn gebleven werken aan autonome programma’s, zichtsensoren en simulators voor het testen van het platform in echte omgevingen. Dat er zoveel mensen weg zijn, viel eerder niet op doordat Apple steeds mensen aanneemt om te helpen bij de nieuwe richting van het project.

Door deze stap gaat Apple straks niet de concurrentie aan met Tesla, zoals altijd werd gedacht, maar met Google. Dat bedrijf werkt al jaren aan zelfrijdende auto’s, maar wil uiteindelijk ook enkel een systeem maken dat autofabrikanten gaan gebruiken.