Apple: ‘Spotify staat 15 procent van abonnementsomzet af, geen 30’

Spotify Apple

Spotify diende in maart dit jaar een klacht in over Apple bij de Europese Commissie. Daarbij noemde het ook de Apple-taks: digitale diensten moeten 30 procent van alle verkopen via het betalingssysteem van de iPhone-fabrikant afstaan, ook als het om abonnementen gaat. De eigenaar van de App Store reageert nu dat dat niet klopt. Het zou om 15 procent gaan, schrijft The Verge.

Volgens Apple overdrijft Spotify dus over hoeveel geld het af moet staan. Volgens het bedrijf vraagt het nu 15 procent van de omzet uit abonnementen, voor in totaal 680.000 Spotify-abonnees. Dat is 0,5 procent van alle abonnees op Spotify. De streamingdienst zou op helemaal niets 30 procent aan ‘Apple-taks’ betalen.

Daniel Ek, CEO en oprichter van Spotify, zei in maart nog wat anders. Volgens hem moet er dus wel 30 procent van alle omzet afgestaan worden, wat vervelende gevolgen heeft. “Als we deze taks betalen, dwingt het ons om de prijs van ons Premium abonnement kunstmatig te verhogen naar een prijs ver boven die van Apple Music. En om onze prijs interessant te houden voor onze klanten, is dat niet iets wat we kunnen doen.”

Het niet gebruiken van Apple’s betalingssysteem zou ook geen optie zijn. “Apple gebruikt dan een serie aan technische en limiterende restricties voor Spotify. Ze limiteren bijvoorbeeld onze communicatie met onze klanten, inclusief dat buiten de app. Soms mogen we niet eens e-mails sturen naar klanten die Apple gebruiken.”

Maakt weinig uit

Uiteindelijk maakt het echter weinig uit wie er gelijk heeft: Spotify is een jaar geleden gestopt met abonnementen via de App Store. Die abonnementen waren alleen tussen 2014 en 2016 beschikbaar, en in 2016 verminderde Apple ook het percentage van de omzet die het uit abonnementen haalt als een abonnee langer dan een jaar lid is. Dat percentage ging van 30 naar 15 procent.

De opmerking van Apple maakt verder weinig uit, omdat de kritiek van Spotify over de App Store voor een groot deel nog steeds relevant is. Die 30 procent van de omzet uit verkopen via Apple’s betalingssysteem die je moet afstaan, is namelijk nog steeds wel aan de orde. Spotify betaalt hem nu alleen niet, omdat het dus gestopt is met de abonnementen via de App Store.

De Europese Unie zou dan ook een onderzoek gestart zijn naar de klachten van Spotify over de App Store.

Foto: Shutterstock.com