Apple laat klanten spelen met smart home in Apple Store

Het lastige aan smart home-producten is dat je ze eigenlijk niet echt kunt bekijken in een winkel. Waar je een telefoon even vast kunt pakken of kunt typen op een laptop, kun je met een slimme thermostaat of Philips Hue-lampen eigenlijk vrij weinig. Vandaar dat er de afgelopen jaren al wel eens (tijdelijke) experiences zijn gebouwd in winkels. Daar kun je ervaren hoe het is om slimme apparaten in je huis te hebben.

Apple gaat nu ook zoiets doen in zijn Apple Stores, daarover schrijft TechCrunch. In onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Mexico en Singapore is een virtuele huiskamer gebouwd. Via een Apple Watch, iPhone en iPad kun je de HomeKit-apparaten in dat huis bedienen. Als je de lampen aan doet via de iPhone, zie je dat echt gebeuren op het scherm.

HomeKit Apple Store

Uiteraard zijn de Apple-apparaten zo geïnstalleerd dat je ook de handige functies van HomeKit kunt proberen. Zo kun je het hele huis in één keer in een bepaalde stand zetten of kun je de apparatuur bedienen via Siri. Ook al is het huis en de apparatuur daarin nep, het geeft een indruk van hoe het werkt en wat er mogelijk is. Iets wat tot nu toe niet kon.

Op dit moment is er nog niets bekend over de komst van demo-opstelling in de Nederlandse Apple Stores. Het lijkt mij echter logisch dat de grote Apple Store in Amsterdam ook zo’n HomeKit-hoekje krijgt, als het in andere landen een succes blijkt.