Apple tegenover Congres: ‘Geen bewijs gevonden voor Chinese infiltratie’

Apple, iPhone, MacBook, iOS 12, iPhones

Bloomberg meldde vorige week dat Chinese spionnen in 2015 30 Amerikaanse bedrijven hadden binnengedrongen, door een kleine chip op moederborden te plaatsen. Onder meer Apple en Amazon zouden daar het slachtoffer van zijn geweest. De beveiligingstopman van Apple zegt nu echter dat het geen bewijs heeft gevonden voor de infiltratie, meldt Reuters.

Bloomberg stelde vorige week op basis van diverse bronnen dat Supermicro, een specialist in moederborden voor servers, door China geïnfiltreerd was. De spionnen zouden kleine chips op moederborden plaatsen, die vervolgens in Amerikaanse servers terecht kwamen. De chips zouden achterdeurtjes hebben gemaakt zodat China kon spioneren.

Apple en Amazon zouden beiden de spionage ontdekt hebben.

Apple ontkent

George Stathakopoulos schrijft in een brief aan het Senaat echter dat het bedrijf meermaals onderzoek heeft gedaan en geen bewijs heeft gevonden voor de claims van Bloomberg. “Onze beveiligingstools scannen continu naar precies dit soort verkeer naar buiten toe, omdat het een indicatie is voor malware of andere malafide activiteit. Er is nooit iets gevonden.”

Ook heeft het nooit malafide chips of kwetsbaarheden die expres in een server geplaatst zouden zijn gevonden. En ook de FBI zou geen contact met hen op hebben genomen over zorgen hierover, wat Bloomberg wel meldde. Het Amerikaanse minsterie van Homeland Security zei eerder geen reden te hebben om de ontkenningen van Amazon en Apple te betwijfelen.