Apple vertraagde iPhones bewust om batterijduur te verlengen

Apple heeft zojuist de verdenkingen van menig iPhone-eigenaar bevestigd. De smartphonefabrikant onthult dat het intentioneel sommige iPhone-modellen vertraagde naarmate de smartphones ouder werden.

Veel Apple-klanten waren al langere tijd wantrouwig over de snelheid van oudere iPhone-modellen. Het bedrijf werd ervan verdacht dat het expres oude modellen vertraagde om de aanschaf van een nieuw model aan te moedigen.

Apple heeft nu toegegeven dat het sommige modellen vertraagt naarmate ze ouder worden, maar alleen omdat de batterij met de tijd minder presteert. Het bedrijf vertelt dat het hiermee de ‘levensduur’ van een toestel wilde verlengen.

Reddit

De onthulling werd gedaan nadat een klant prestatietests had gedeeld op Reddit. Hiermee suggereerde de gebruiker, onder de Reddit-naam TeckFire, dat de iPhone 6s trager was geworden naarmate het ouder werd. TeckFire gaf hierbij aan dat het toestel plots sneller presteerde toen de batterij was vervangen.

Naar aanleiding van de prestatietests op Reddit voerde technologiewebsite Geekbench een aantal analyses uit. Hierbij ontdekte de site dat sommige iOS-versies inderdaad intentioneel vertraagd leken te zijn.

Reactie

Apple heeft nu bij de BBC bevestigd dat het aanpassingen deed bij iOS om de verouderde lithium-ion-batterijen te beheren. Dit deed het bedrijf omdat de batterijen slechter gaan presteren naarmate ze ouder worden.

“Lithium-ion batterijen zijn minder goed in staat om te leveren tijdens piekmomenten als de batterij zich in koude condities bevindt”, verklaart het bedrijf. “Dit geldt ook als de batterij een lage lading heeft of als het veroudert. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat een toestel plots afsluit om zo zijn elektrische onderdelen te beschermen.”

Apple geeft hierbij aan dat het bedrijf bij iPhone modellen 6, 6s en SE een feature lanceerde om deze piekmomenten te compenseren. Deze feature werd alleen onder bepaalde omstandigheden toegepast, zodat het toestel niet plots uit zou gaan.