FallCall voor de Apple Watch detecteert het als een oudere valt

Een val kan voor een oudere flink wat gevolgen met zich meebrengen, bijvoorbeeld het breken van een aantal botten. Maar er is op zo’n moment niet altijd iemand in de buurt die kan helpen. Daarom werken een Amerikaanse traumachirurg en een arts op de spoedeisende hulp aan de app FallCall, die het automatisch detecteert als iemand gevallen is.

Het probleem bij vallen is dat een oudere niet altijd om hulp kan vragen, bijvoorbeeld omdat ze niet bij de telefoon kunnen komen of omdat ze bewusteloos zijn. FallCall moet het daarom niet alleen doorhebben als de gebruiker valt, maar ook om de juiste hulp vragen. Zo kan de app kijken of hij contact met je kan maken, maar ook direct het alarmnummer bellen. Daarnaast is er een hulpknop waar je als gebruiker op kunt drukken om hulp in te schakelen.

De app werd gemaakt omdat volgens statistieken één op de drie mensen ouder dan 65 ieder jaar valt. In de Verenigde Staten sterven daar jaarlijks 27.000 mensen door. De app moet dat dus gaan voorkomen.

Crowdfunding

Een prototype heeft het in ieder geval al voor elkaar gekregen om 90 procent van de meest serieuze vallen te detecteren. Hierbij valt iemand vanuit een staande positie, of van iets hoogs af. 70 procent van de minder serieuze vallen – bijvoorbeeld van een stoel afglijden – werden ook opgemerkt door FallCall.

Via de crowdfunding-site Medstartr wil het team nu geld ophalen om de app helemaal af te maken en om ondersteuning aan de achterkant te bouwen. Je kunt vanaf twintig dollar investeren. Het team hoopt uiteindelijk 180.000 dollar op te halen.