Apple zet hoog in op gezondheid: Watch krijgt patent voor gezondheidssensoren en camera’s

Er wordt al langer gesproken over de mogelijkheid om van de Apple Watch verder uit te breiden tot een gezondheidsproduct en met een nieuw patent lijkt dit toch echt dichterbij te komen. Apple zou met dit idee een modulaire bandje aan de Watch kunnen toevoegen om nieuwe functies mogelijk te maken, schrijft Apple Insider. Met ieder onderdeel van de band kun je een aparte functie toevoegen. Daarnaast kun je zoveel onderdelen toevoegen als je wilt.

Apple richt zich al langere tijd op gezondheid en de Apple Watch speelt daarbij een belangrijke rol. Al in 2015 kwam op Apple met HealthKit waarmee wetenschappers meer inzicht kunnen krijgen in autisme, epilepsie en huidkanker. In mei vorig jaar zei Apple-CEO Tim Cook zelfs dat gezondheid de belangrijkste toepassing is voor de Apple Watch. “De heilige graal van de Apple Watch is dat het steeds meer kan meten over wat er in je lichaam gebeurt. Nu kan dat technisch nog niet allemaal, maar we komen steeds verder.”

En die stappen die kwamen ook. Zo was er in september het gerucht dat Apple met haar Watch verzamelde data aan doktors aanbieden, zodat ze snel en precies diagnoses kunnen stellen. Je smartwatch zou op die manier dus kunnen helpen bij het detecteren van ziekten. En in de Verenigde Staten maakt een verzekeraar zelfs van de wearable gebruik om de fysieke staat van hun klanten vast te leggen.

Modulaire onderdelen

Het patent is een volgende nieuwe en grote stap in het doel van Tim Cook. Bij de modulaire onderdelen zitten opties voor camera’s en een extra accu, maar dat is niet het meest interessante. Het biedt namelijk mogelijkheden voor allerlei sensoren. Cook suggereerde in 2015 bijvoorbeeld al dat er een sensor komt die het zuurstofgehalte en je bloedsuiker in de gaten houd.

Apple Watch patent

Die sensoren hadden in theorie al eerder in de Apple Watch kunnen zitten, maar Cook besloot dit niet te doen. Belangrijkste reden is dat er dan toestemming van de Food and Drug Administration (FDA) moest komen, en dat wilde de CEO voorkomen. “Het zou veel innovatie tegen kunnen houden.”

Natuurlijk is het nog maar de vraag of dit patent ook echt in productie genomen wordt. Bedrijven als Apple vragen namelijk met enige regelmaat patenten aan, en in veel gevallen gebeurt er uiteindelijk niets mee. Maar aangezien het bedrijf erg veel interesse heeft in de Watch als gezondheidsproduct, is er een redelijke kans dat dit idee wel werkelijkheid wordt.