‘Apple wil voor het eerst zijn eigen beeldschermen gaan maken’

Apple iPhone X

Apple zou voor het eerst zelf beeldschermen willen gaan maken, meldt de doorgaans betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf werkt in een geheime fabriek aan schermen met microled-techniek. Het zou om een kleine oplage gaan.

Apple zou de pogingen eerder bijna hebben gestaakt door de hoge moeilijkheidsgraad. Maar nu zou de ontwikkeling in een vergevorderd stadium zijn. De iPhone-fabrikant nam in 2014 de start-up LuxVue over, die toen al aan microled zou werken. Met de microled-schermen wil het bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie.

Dit soort schermen hebben veel dezelfde kenmerken als de OLED-schermen, maar zijn niet van organisch materiaal gemaakt. De schermen hebben in potentie een nog hoger contrast en vollere kleuren, maar zijn feller, dunner en energiezuiniger dan OLED. Ook zou microled geen last hebben van ingebrande beelden.

De microled-schermen zouden in eerste instantie op het kleinst mogelijke formaat geïntroduceerd worden, namelijk in de Apple Watch. Op dit moment gebruikt het horloge nog OLED-schermen van LG.

Onderdelen ontwikkelen

Apple koopt nu net als zijn concurrenten beeldschermen in bij andere bedrijven. De OLED-schermen van de iPhone X zijn bijvoorbeeld door concurrent Samsung gemaakt. Eerder werden er al schermen van Sharp, LG Display en Japan Display gebruikt.

Sinds een aantal jaar probeert de fabrikant echter steeds meer onderdelen voor de iPhone zelf te maken. Sinds 2010 ontwerpt het bedrijf de chips van de iPhone en iPad zelf. De fabricage wordt wel aan andere bedrijven overgelaten. De zelfontworpen beeldschermen worden mogelijk ook door andere partijen ontwikkeld, om risico’s te verminderen.